De hackers reageerden op de oproep van Oekraïne om hulp tegen Rusland

Toen het Russische leger Oekraïne binnenviel in een blitzkrieg met zware wapens, wilden de pro-Oekraïense hacktivisten www.mil.ru er is iets onverwachts opgetreden: fout 418, waarbij de server aangeeft dat hij je verzoek niet kan voltooien omdat het een theepot is.

De waterkoker fout is een decennia-oude aprilgrap waarvan het doel is om potentiële hackers af en toe te vertellen dat hun inspanningen waren voorzien en geblokkeerd. “Het is bijna alsof je een tussenpersoon geeft”, vertelde Amit Serper, directeur van beveiligingsonderzoek bij Akamai, aan BuzzFeed News. Akamai doet, net als zijn concurrent Cloudflare, veel van het loodgieterswerk dat internet ondersteunt.

Een paar dagen later verdween de bug in de ketel en mil.ru en de websites van toonaangevende Russische banken, zoals Gazprombank, gingen voor de meeste internetgebruikers buiten Rusland de deur uit. De overheid had belangrijke websites geografisch beschermd – wat betekent dat mensen buiten het land geen toegang hadden tot de site en deze niet konden hacken.

“Ik neem aan dat de Russen hebben gerealiseerd dat wat ze ook proberen te doen voor iedereen, hetzelfde kan worden gedaan voor hen”, zei Serper. “Door geo-fencing voorkom je dat iemand buiten Rusland al deze doelen bereikt.”

Met andere woorden, Rusland wachtte op vergelding voor zijn invasie in Oekraïne en was de cyberaanvallen waarvan ze vermoedden dat ze zouden komen al voorafgegaan en gekomen.

De dag nadat de invasie begon, Reuters meldde: dat een prominente Oekraïense zakenman nauw samenwerkte met zijn regering om een ​​falanx van vrijwilligers samen te stellen voor cyberaanvallen en cyberdefensie. Terwijl de aanval spionageoperaties zou uitvoeren, zou de verdediging zorgen voor kritieke infrastructuur, zoals de krachtcentrales en waterzuiveringsinstallaties van Oekraïne, die in het verleden een doelwit van Rusland waren. Toen riep de Oekraïense vice-premier Mychailo Fedorov vrijwilligers op om zich bij het Telegram-kanaal aan te sluiten voor IT-leger van Oekraïne. “Er zullen taken zijn voor iedereen. We blijven vechten aan het cyberfront, “zei Federov.

Sindsdien beweren sociale media-accounts die zijn gekoppeld aan hackteams en pro-Oekraïense Telegram-groepen dat groepen zoals Anonymous sommige Russische websites en servers offline hebben gehaald. Desalniettemin maken de Russische geofensie en de lange geschiedenis van de verspreiding van verkeerde informatie in Rusland het moeilijk om te bevestigen in hoeverre de website is gecompromitteerd en, zo ja, hoe lang het heeft geduurd om deze te herstellen.

Hoewel de beweringen van hackers waar zijn, zijn beveiligingsexperts voorzichtig met de gevolgen van massale aanvallen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous post Het conflict in Oekraïne is niet jouw kans om viraal te worden
Next post Anti Social Social Club x Gran Turismo 7-samenwerking eindigt op 4 maart – PlayStation.Blog