Gedetineerden op het ijs met risicovolle gezondheidsproblemen vechten al maanden voor vrijlating

Josmith was doodsbang voor de schemering in zijn ICE-detentiecel, wat betekende dat hij urenlang zou proberen te ademen.

De 25-jarige Haïtiaanse asielzoeker werd in 2015 gediagnosticeerd met astma en kon het onder controle krijgen met medicijnen – maar nadat hij het Cibola County Correctional Center in ICE, Milaan, New Mexico was binnengegaan, verslechterde de toestand van Josmith omdat hij de hele dag moeite had met ademhalen . en het was altijd moeilijker als hij probeerde te slapen. Angst om COVID vast te leggen in de krappe ruimtes van het detentiecentrum hielp niet.

Josmith zei dat hij voelde dat hij “stikte” en dat “hij hier zou kunnen sterven”.

Detentie van ICE’s, zoals Josmith, die een groter risico lopen op ernstige bijwerkingen van COVID-19-infectie als gevolg van reeds bestaande medische aandoeningen, kan worden vrijgegeven door een federale rechtbank bevel uitgegeven in 2020. Te midden van de stijgende COVID-cijfers heeft de toenmalige rechtbank de autoriteiten bevolen om alle vastgehouden ICE’s te identificeren die een hoger risico lopen op ernstige ziekte en overlijden, en hun vrijlating sterk in overweging te nemen, tenzij ze een gevaar vormen voor eigendommen of mensen.

In een rechtszaak van 7 oktober 2020 zei de Amerikaanse districtsrechter Jesus Bernal dat “alleen in zeldzame gevallen” ICE geen kwetsbare immigranten zou vrijlaten die niet onderworpen zijn aan verplichte detentie.

Sindsdien zijn honderden immigranten vrijgelaten. Maar naarmate de pandemie vorderde, zeiden advocaten en advocaten dat immigranten zoals Josmith waren ingestort. Advocaten moesten ICE onder druk zetten om enkele kwetsbare mensen vrij te laten, maar advocaten zeiden dat het geen oplossing was voor gedetineerden die geen toegang hadden tot rechtsbijstand.

Aan het begin van zijn verblijf zei Josmith, die ermee instemde om voor het verhaal alleen met zijn voornaam te worden geïdentificeerd, dat hij meer dan een dozijn verzoeken had gedaan om een ​​arts te raadplegen over zijn astma, maar werden genegeerd. Begin februari kon hij eindelijk een dokter zien nadat hij bijna bezweek door zuurstofgebrek. Paramedici van het Cibola County Correctional Center, gerund door het particuliere gevangenisbedrijf CoreCivic for ICE, vertelden Josmith dat hij een hoge bloeddruk had. Hij kreeg medicijnen en zei dat hij morgenochtend weer naar de dokter zou gaan, maar dat gebeurde niet. Op 7 februari, drie dagen nadat hij was ingestort, kreeg hij een inhalator om astma te behandelen, zei ICE.

Zijn advocaat, Zoe Bowman van het Las Americas Immigrant Advocacy Center, zei dat ICE ondanks zijn medische toestand weigerde hem vrij te laten op basis van een gerechtelijk bevel.

Josmith’s zoektocht naar vrijlating was mogelijk te wijten aan het feit dat hij immigratieambtenaren aanvankelijk niet vertelde dat hij astma had. Bowman zei dat Josmith later de medische staf probeerde te vertellen door een bezoek aan te vragen, wat allemaal werd genegeerd. In een poging om Josmith vrij te krijgen, diende Bowman ook een kopie en een gecertificeerde vertaling in van zijn diagnose astma uit Haïti.

“Astma is een duidelijke en directe reden om vrijgelaten te worden,” zei Bowman.

Bowman merkte op dat ze meer e-mails naar ICE moest sturen en telefoontjes moest plegen om de vrijlating te verzekeren van immigranten met een hoog risico die al maanden in hechtenis waren.

“ICE lijkt het bevel niet op te volgen zoals het zou moeten”, zei ze. “Er zijn maar heel weinig pro bono advocaten die duizenden ICE-bedden bedienen, en we lijken deze zaken alleen bij toeval tegen te komen.”

Toen Bowman ICE vroeg naar de vele medische verzoeken die Josmith had ingediend, vertelde het bureau haar dat ze er sinds november geen meer had ontvangen.

“Het lijkt op deze bizarre situatie waarin officiële gegevens niet overeenkomen met wat er in hechtenis gebeurt”, zei ze. “Het gebrek aan medische zorg leidt tot behoorlijk beangstigende situaties voor mensen die daar maanden en maanden vastzitten.”

Josmith werd op 16 februari vrijgelaten uit een correctioneel centrum in Cibola County nadat het bureau een verzoek om zijn status had ontvangen van BuzzFeed News.

Een ICE-functionaris zei in een verklaring dat Josmith de Albuterol-inhalator op 7 februari ontving en op 16 februari werd vrijgelaten. Hij werd vrijgelaten op basis van een alternatief voor het detentieprogramma, zei ICE, dat technologie en casemanagement gebruikt om immigranten uit detentie te volgen.

“ICE blijft individuen beoordelen op basis van CDC-richtlijnen voor mensen die mogelijk een hoger risico lopen op een ernstige ziekte als gevolg van COVID-19 om te bepalen of verdere detentie passend is”, aldus het immigratiekantoor.

ICE zei dat Josmith door een immigratierechter was uitgezet, maar op 14 januari beroep aantekende.

Matthew Davio, een woordvoerder van Corecivic, zei in een verklaring dat de samenleving veel geeft om iedereen waar ze om geeft. Al hun immigratiefaciliteiten worden nauwlettend gevolgd door de ICE en moeten regelmatig worden geïnspecteerd, zei hij.

Het gezondheidsdienstenteam van het Cibola County Correctional Center houdt zich aan de CoreCivic-normen voor medische zorg en de nationale op ICE gebaseerde detentienormen, zei Davio.

Corecivic, zei Davio, heeft geen rol of effect op het proces van vrijlating van medisch kwetsbare immigranten als gevolg van COVID-19.

“Onze medewerkers zijn opgeleid en houden zich aan de hoogste ethische normen. Onze hoogste prioriteit is om degenen die verantwoordelijk zijn voor onze zorg veilig te houden,” zei Davio. “We wijzen alle beschuldigingen van mishandeling van gedetineerden ten stelligste af.”

Het correctionele centrum van het district Cibola wordt al jaren bekritiseerd omdat het geen medische zorg verleent aan immigranten die daar worden vastgehouden.

in 2020 gevonden Reuters honderden onbeantwoorde verzoeken om medische zorg in de enige speciale ICE-detentie-eenheid voor transgender immigranten, die was gevestigd in het Cibola County Correctional Center. Uit het rapport bleek ook dat de quarantaineprocedures slecht waren toegepast en dat gedetineerden met psychische en chronische ziekten onvoldoende waren behandeld. Deze problemen hebben geleid tot de tijdelijke sluiting en verplaatsing van transgendervrouwen naar andere ICE-faciliteiten.

Geheim bericht verzonden door de hoofdfunctionaris van het ministerie van Binnenlandse Veiligheid aan de ICE-leiding gewonnen BuzzFeed News onthulde dat immigranten in het Cibola County Correctional Center soms tot 17 dagen wachtten op dringende medische zorg, werden onderworpen aan slechte hygiëne en quarantaineprocedures tijdens pokken- en bofuitbraken, en geen medicatie kregen zoals voorgeschreven door een arts. voor ziekten zoals diabetes, epilepsie en tuberculose.

ICE Cibola County heeft 44 bevestigde COVID-gevallen gehad sinds het begin van de tests in 2020. Het totaal aantal besmettingen steeg van 25 medio januari naar 44 op 1 februari. De gemiddelde dagelijkse bevolking in de faciliteit is sinds november ongeveer 83.

Echter, UCLA School of Law’s COVID dataproject Achter de traliesdat infecties onder gedetineerden in de Verenigde Staten volgt, zei dat het werkelijke aantal waarschijnlijk veel hoger zou zijn dan gerapporteerd door ICE omdat het testen beperkt was.

“Elk aantal dat ICE meldt, wordt onderschat omdat het geen uitgebreide tests uitvoert”, zei Joshua Manson, een woordvoerder van het UCLA-project, die verschillende onverklaarbare schommelingen opmerkte in het cumulatieve aantal COVID-gevallen en tests gerapporteerd door ICE.

Het project kende ICE een F-markering toe op de beoordelingskaart “rapportagegegevens en kwaliteit”.

Sinds ICE begon met testen op het virus, zijn 40.358 bevestigde gevallen bevestigd in alle detentiecentra, volgens naar de eigen nummers van het Agentschap. Vanaf maandag waren er 1001 gevallen actief.

Een andere Haïtiaanse asielzoeker, Fristzner, die weigerde zijn volledige naam te geven omdat hij zijn zaak niet in gevaar wilde brengen, zei dat hij ook medische behandeling zocht in ICE-bewaring toen hij probeerde te worden vrijgelaten.

In 2015 verloor een 32-jarige man zijn rechteroog door zichzelf te steken nadat hij protesteerde tegen een lokale politicus in Haïti. De mannen die hem aanvielen waren gestuurd door een politicus, zei hij. Fristzner verhuisde naar andere delen van de eilandstaat, maar de bandieten die een groot deel van Haïti beheersen, bedreigden hem altijd. Nadat hij in 2017 opnieuw werd aangevallen door gewapende mannen in zijn huis, verliet hij Haïti.

Fristzner probeerde in Chili te wonen, maar zei dat racisme en een gebrek aan immigratiestatus het moeilijk maakten voor zwarte immigranten. Een groep mannen sloeg hem een ​​keer en beroofden hem op straat terwijl ze racistische opmerkingen maakten, zei hij. Dus, net als duizenden andere Haïtianen in Zuid-Amerika, maakte Fristzner afgelopen zomer een verraderlijke reis naar de grens tussen de VS en Mexico. Hij reisde door 10 landen en door de jungle van Darien Gap, een weg die UNICEF een van de gevaarlijkste wegen ter wereld noemt, waar Fristzner zei dat hij lijken zag toen hij naar het noorden ging.

Uiteindelijk voegde Fristzner zich bij de duizenden Haïtianen die de grens overstaken naar Del Rio, Texas, om asiel aan te vragen, om vervolgens gedwongen te worden dagenlang in erbarmelijke omstandigheden onder de brug te wachten. Nadat hij in september 2021 door de ICE was behandeld en in hechtenis was genomen, zei Fristzner dat hij begon te vrezen dat het gebied waar zijn oog vroeger was geïnfecteerd. Tot overmaat van ramp zei hij dat hij ook een ernstige verslechtering van zijn algehele zicht in zijn linkeroog ervoer en bang was dat hij het vermogen om volledig te zien zou verliezen.

Fristzner zei dat hij in hechtenis van de ICE niet de Bijbel kon lezen, telefoneren of andere basistaken kon doen zonder hulp vanwege verlies van gezichtsvermogen. Bowman, die hem ook als klant aannam, zei dat de ICE aanvankelijk weigerde hem vrij te laten omdat het zei dat het een bedreiging vormde voor de openbare veiligheid, ook al had het geen strafblad en geen immigratiegeschiedenis in de Verenigde Staten.

Fristzner zei dat hij minstens 15 verzoeken om een ​​doktersafspraak had gedaan zonder succes. Ondertussen verslechterde zijn zicht met elke dag die voorbijging en zijn angst groeide.

‘Ik heb maar één oog,’ zei Fristzner. “Hoe leef ik als ik het niet kan zien?”

Hij denkt dat zijn oog geïnfecteerd raakte door de dagen die hij onder de brug in Del Rio doorbracht. Hij heeft geprobeerd het Las Americas Immigrant Advocacy Center in El Paso te bellen voor pro bono vertegenwoordiging – maar zoals de meeste immigrantenorganisaties is het overweldigd en kunnen mensen die hulp zoeken er niet doorheen komen. Toch bleef Fristzner berichten achterlaten.

“Ik belde op een avond toen iedereen sliep en bad tot God om me te helpen”, zei hij. ‘De volgende ochtend vertelde de klerk me dat ik juridisch bezoek van hen had gehad.’

Bowman slaagde er uiteindelijk in om op ICE aan te dringen en zijn vrijlating veilig te stellen, maar pas nadat het bureau zich tot een verslaggever en een lid van het Congres wendde. Fristzner woont nu met zijn zus in Indiana.

Later werd bij hem glaucoom vastgesteld, een aandoening die meestal leidt tot langzaam verlies van het gezichtsvermogen omdat de zenuw die het oog met de hersenen verbindt, is beschadigd. Toch hoopt hij ooit naar school te gaan en kijkt hij ernaar uit om zijn asielzaak af te ronden.

“Ik ben nu bij mijn familie en het gaat veel beter met me”, zei hij. “Maar ik denk nog steeds aan mijn gedetineerden die ziek zijn en niet naar buiten kunnen.” Ik denk aan hen omdat ik weet dat ze veel lijden.”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous post Oekraïners proberen wanhopig Kiev te ontvluchten terwijl de Russen vooruitgaan: “Het is een absolute nachtmerrie”
Next post Het conflict in Oekraïne is niet jouw kans om viraal te worden