Een “ongekend” aantal getraumatiseerde mensen ontvlucht Oekraïne – Mondiale problemen

“500.000 kinderen zijn gedwongen hun huizen te ontvluchten in slechts zeven dagen … ongekend in omvang en snelheid”, zegt James Elder, een woordvoerder van het VN-Kinderfonds (UNICEF), zei via een videoverbinding van Lviv naar West-Oekraïne.

“Terwijl de gevechten vannacht doorgaan, hebben natuurlijk duizenden kinderen nog een nacht doorgebracht in de ijskoude en angstaanjagende – bange – belegerde bunkers.” Kinderen moeten, moeten, vrede hebben.”

Vraag groter dan aanbod

Te midden van een duizelingwekkend aantal ontheemden, benadrukte UNICEF dat de humanitaire behoeften in het hele land “met het uur toenamen”.

Honderdduizenden mensen zitten zonder veilig drinkwater als gevolg van schade aan de systeeminfrastructuur, en velen hebben geen toegang meer tot andere basisvoorzieningen, zoals gezondheidszorg, zei de heer Elder, eraan toevoegend dat “tienduizenden kinderen” in kinderopvang. en velen zijn gehandicapt.

“Het eerste konvooi van UNICEF-trucks komt hier later aan”[with] noodvoorraden, water, hygiënepakketten, verloskundigenpakketten”, vervolgde hij. ‘Moeders hebben kinderen in bunkers’, zei hij.

“We hebben zuurstofflessen naar Kiev gestuurd en we hebben veilige tenten aan de grens.” Maar zolang het conflict voortduurt, zal de vraag het aanbod blijven overtreffen.”

Families zijn zichtbaar geschokt

De psychologische tol die wordt veroorzaakt door de toevloed van beschietingen en sirenes op talloze families die het land ontvluchten, is duidelijk zichtbaar onder degenen die naar de grenzen komen..

Het hoofd van de VN-vluchtelingenorganisatie, Joung-ah Ghedini-Williams van de Moldavische grens met Oekraïne, zei dat het niveau van angst en trauma “buitengewoon duidelijk” was.

In het midden van een rij auto’s, “zo ver het oog reikte”, stond mevrouw Ghedini-Williams met haar moeder te praten met haar drie kinderen in de auto en hun twee honden.

“Iedereen was erg aangeslagen. Het jongste kind – een jong meisje schat ik rond de acht of negen – was zichtbaar geschokt.”

Levensreddende medische behoeften

Ondertussen, vanaf de Pools-Oekraïense grens, heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) Leider van het netwerk van medische noodhulpteams Flavio Salio zei dat “de eerste zending traumatisch materiaal, chirurgisch materiaal en medische noodvoorraden en medicijnen” gisteren in Warschau is aangekomen en nu op weg is naar de grens voordat ze naar Oekraïne gaat.

De WHO overweegt ook de medische evacuatie van burgers om de toegang veilig te stellen.

“Ik denk dat in dit stadium een ​​veilige aanpak van cruciaal belang zal zijn, zowel wat betreft middelen als teams die zeer bereid zijn om de nodige medische ondersteuning voor medische zorg te bieden”, zei hij.

Ze zorgen voor de baby's in een tijdelijk perinataal centrum in de kelder van het medische complex in Saltivka, een woonwijk in Kharkov, Oekraïne.

© UNICEF / Oleksandr Brynza

Ze zorgen voor de baby’s in een tijdelijk perinataal centrum in de kelder van het medische complex in Saltivka, een woonwijk in Kharkov, Oekraïne.

Onderhandelen over veilige doorgang

Het VN-bureau voor humanitaire coördinatie zit dieper in het land, OCHAhij zei dat veel steden te maken kregen met meedogenloze beschietingen.

OCHA-woordvoerder Jens Laerke zei dat de VN-noodcoördinator, Martin Griffiths, de berichten verwelkomde dat de twee partijen “overeengekomen waren om een ​​veilige doorgang te vergemakkelijken” voor humanitaire hulpverleners.

Hij merkt echter op dat er nog geen officiële schriftelijke bevestiging van partijen is.

Ontsnap aan racisme

Volgens de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM), van de meer dan 1,2 miljoen mensen die Oekraïne ontvluchtten, ging meer dan de helft naar Polen, waar de wachttijden aan de Oekraïens-Poolse grens varieerden van 24 tot 36 uur.

IOM-woordvoerder Paul Dillon uitte zijn bezorgdheid over het feit dat meer dan 78.000 onderdanen van derde landen uit 138 landen naar verluidt tijdens hun reizen vreemdelingenhaat en racisme hadden ervaren.

“Dergelijke rapporten moeten worden aangepakt”, zei hij.

Bescherm onschuldige kinderen

Met minstens 19 kinderen gedood en 31 gewond tijdens een militaire operatie van de VN in Oekraïne Comité voor de Rechten van het Kind hij eiste dat Rusland onmiddellijk stopte met zijn agressie en militaire actie.

“Kinderen in Oekraïne worden momenteel geconfronteerd met extreem lijden en trauma. Ze worden gedood en gewond … gescheiden van hun families … en hun dagelijks leven en routines zijn volledig vernietigd “, zei het VN-Mensenrechtenbureau. verklaringwaarin staat dat, als gevolg van de militaire aanval, “kinderen worden blootgesteld aan extreem geweld en ondraaglijke niveaus van angst ervaren.”

Het Comité voor de Rechten van het Kind heeft Rusland geëist te voldoen aan zijn verplichtingen onder Verdrag inzake de rechten van het kind kinderen te beschermen tegen fysiek en psychologisch geweld “voor zover mogelijk en met de hoogste prioriteit”.

Een negenjarig meisje en haar driejarige broertje arriveren in tijdelijk onderdak in Roemenië nadat ze met hun moeder het conflict in Oekraïne zijn ontvlucht.

© UNICEF / Ioana Moldavië

Een negenjarig meisje en haar driejarige broertje arriveren in tijdelijk onderdak in Roemenië nadat ze met hun moeder het conflict in Oekraïne zijn ontvlucht.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous post Ik ben verslaafd aan vampieroverlevenden en het verpest mijn leven
Next post De historische agressieresolutie van de Algemene Vergadering van de VN tegen Oekraïne verdient vervolgactie door de secretaris-generaal van de VN – Global Issues