Poolse topdiplomaat in Kiev zegt dat stad “onbezet” is

Ambassadeurs uit westerse landen, samen met hun diplomatieke teams – onder leiding van de Verenigde Staten – trokken zich weken geleden terug uit Oekraïne. Maar niet Cichocki. Sommige van zijn team van meer dan 80 Poolse diplomaten zijn verhuisd naar de westelijke stad Lviv, waar ze een functionerend consulaat hebben, of terug naar Warschau. Maar velen blijven aan zijn zijde in de hoofdstad.

Toch waren er donderdag tijdens een interview met BuzzFeed News tekenen dat Cichocki bezorgd was over de Russische dreiging. Voor de deur van zijn kantoor stonden een helm en een kogelvrij vest versierd met een rood-witte vlek van de Poolse vlag. En hij droeg wat hij noemde een “go bag” met “belangrijke documenten” aan zijn zijde. Zijn bloedgroep was in een permanent merkteken op zijn linkerarm gekrabbeld.

“Ik wil niet in de verkeerde kist eindigen”, grapte hij.

Terwijl hij sprak, trof een salvo raketten de buitenwijken van Kiev. ‘We doen het raam open zodat we kunnen luisteren,’ zei Cichocki.

Hij haalde een telefoon tevoorschijn om een ​​applicatie te controleren om bewoners te informeren wanneer Russische raketten arriveerden.

“Ik vind deze app leuk, maar het is altijd twee minuten te laat, wat een lange tijd is voor de Iskanders om te komen”, zei hij, verwijzend naar de Russische hypersonische ballistische raketten op korte afstand die tegen Oekraïne werden gebruikt.

Cichocki zei dat zijn bazen in Warschau hem niet hadden gevraagd, laat staan ​​hem opdracht hadden gegeven Kiev te verlaten. “Er zijn dingen die je niet op afstand kunt doen”, zei hij, eraan toevoegend dat hij nog steeds “24 uur per dag, 7 dagen per week” is met leden van de Oekraïense regering en andere westerse diplomaten.

“Nu vertrekken is iets dat kan worden verminderd.” [Ukrainians’] geesten’, zei hij.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous post Microsoft schort nieuwe verkopen in Rusland op, mogelijk inclusief Xbox-producten
Next post Gran Turismo 7 is teruggetrokken uit de PlayStation Store in Rusland, EA schort alle game-verkopen in de regio op