Volgens het VN-agentschap Global Issues bereikte de voedselprijsindex in februari een recordhoogte

De voedselprijsindex, die de internationale prijzen van onder meer plantaardige oliën en zuivelproducten volgt, kwam vorige maand uit op gemiddeld 140,7 punten, bijna vier procent meer dan in januari.

Dat is ook 24,1 procent meer dan een jaar geleden en 3,1 punt meer dan in februari 2011.

Voedselinflatiefactoren

“Bezorgdheid over de gewasomstandigheden en voldoende exportmogelijkheden verklaren slechts een deel van de huidige wereldwijde stijging van de voedselprijzen. Veel meer druk op de voedselprijsinflatie komt uit gebieden buiten de voedselproductie, met name in de sectoren energie, kunstmest en voer.”hij zeiFAO econoom Upali Galketi Aratchilage.

“Al deze factoren hebben de neiging de winstmarges van voedselproducenten te drukken, waardoor ze worden ontmoedigd om te investeren en de productie uit te breiden.”

Aangezien de Voedselprijsindex de gemiddelde prijzen per maand meet, dekt het cijfer van februari slechts gedeeltelijk de markteffecten als gevolg van het conflict in Oekraïne.

Stijgende vraag

De algemene stijging vorige maand was te danken aan een stijging van 8,5% in de FAO-prijsindex voor plantaardige olie, een nieuw record.

Dit was voornamelijk te wijten aan de aanhoudende wereldwijde importvraag, die samenviel met verschillende factoren aan de aanbodzijde, zoals lagere vooruitzichten voor de sojabonenproductie in Zuid-Amerika.

De zuivelprijsindex was in februari gemiddeld 6,4 procent hoger dan in januari, gedreven door lager dan verwachte melkaanvoer in West-Europa en Oceanië, en door een aanhoudende importvraag, vooral uit Noord-Azië en het Midden-Oosten.

De graanprijsindex steeg vorige maand met 3,0 procent ten opzichte van januari. Bijdragende factoren waren onder meer stijgende prijzen voor maïs en andere grove granen, veroorzaakt door aanhoudende zorgen over de gewasomstandigheden in Zuid-Amerika, onzekerheid over de maïsexport uit Oekraïne en stijgende tarwe-exportprijzen.

De sterke wereldwijde vraag naar import droeg bij aan een stijging van de vleesprijsindex met 1,1%. Andere factoren waren onder meer de beperkte voorraden slachtvee in Brazilië en de grote vraag naar kuddevernieuwing in Australië.

De suikerprijsindex van de FAO daalde met bijna twee procent als gevolg van gunstige productievooruitzichten in India, Thailand en andere grote exporteurs, evenals betere groeiomstandigheden in Brazilië.

Ontbijtvoorspelling

De FAO publiceerde ook voorlopige voorspelling hieruit blijkt dat de wereldgraanproductie dit jaar zal stijgen tot 790 miljoen ton.

De verwachte hoge opbrengsten en extensieve aanplant in Noord-Amerika en Azië zouden de waarschijnlijke lichte achteruitgang in de Europese Unie en de nadelige gevolgen van droogte op de gewassen in sommige Noord-Afrikaanse landen moeten compenseren.

Het bureau heeft zijn prognose voor de wereldgraanproductie in 2021 bijgewerkt, die nu is vastgesteld op 2.796 miljoen ton, een stijging van 0,7 procent ten opzichte van het voorgaande jaar.

Ook de prognose voor de wereldhandel in granen is opgetrokken tot 484 miljoen ton, bijna een procent meer dan in 2020/2021. De prognose anticipeert niet op de mogelijke effecten van het conflict in Oekraïne en de FAO volgt de ontwikkelingen op de voet en evalueert de effecten tijdig.

Angst voor voedselzekerheid

Het hoofd van het Internationaal Fonds voor Landbouwontwikkeling (IFAD) benadrukte hoe de crisis in Oekraïne deze zou kunnen beïnvloeden wereldwijde voedselzekerheid.

IFAD-voorzitter Gilbert F. Houngbo zei dat het voortzetten van het conflict, dat al een tragedie is voor de direct betrokkenen, een ramp zou zijn voor de hele wereld, vooral voor mensen die al proberen hun gezin te voeden.

Hij waarschuwde dat de gevechten de wereldvoorraden van basisgewassen zoals tarwe, maïs en zonnebloemolie zouden kunnen beperken, wat zou resulteren in torenhoge voedselprijzen en honger. Dit zou de mondiale voedselzekerheid in gevaar kunnen brengen en de geopolitieke spanningen kunnen vergroten.

“Deze regio van de Zwarte Zee speelt een belangrijke rol in het wereldwijde voedselsysteem en exporteert ten minste 12 procent van de voedselcalorieën die wereldwijd worden verhandeld”, zei de heer Houngbo.

“Veertig procent van de tarwe- en maïsexport uit Oekraïne gaat naar het Midden-Oosten en Afrika, die nu al met hongerproblemen kampen en waar verdere voedseltekorten of stijgende prijzen voor sociale onrust kunnen zorgen.”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous post Gran Turismo 7-auto’s kosten veel meer credits in de game dan eerdere games
Next post Paradise Killer verschijnt 16 maart op PS4 en PS5 – PlayStation.Blog