Amerikaanse functionarissen reizen naar Venezuela, een Russische bondgenoot, terwijl het Westen Poetin isoleert

Hoge Amerikaanse functionarissen reizen zaterdag naar Venezuela om de regering van president Nicolas Maduro te ontmoeten, volgens mensen die bekend zijn met de zaak, terwijl de regering-Biden haar inspanningen opvoert om Rusland te scheiden van zijn resterende internationale bondgenoten te midden van een steeds dieper wordende patstelling over Oekraïne.

Deze reis is het hoogste bezoek van Washington-functionarissen in Caracas, de hoofdstad van Venezuela, in de afgelopen jaren. De Verenigde Staten hebben de diplomatieke betrekkingen met de heer Madur verbroken en hun ambassade in Caracas in 2019 gesloten nadat ze de autoritaire leider hadden beschuldigd van verkiezingsfraude. De regering-Trump probeerde vervolgens de regering van Maduro omver te werpen door sancties op te leggen aan de Venezolaanse olie-export en de hoogste functionarissen van het land en door oppositieleider Juan Guaido te erkennen als de legitieme president van Venezuela.

Maduro reageerde op de sancties door te vragen om economische en diplomatieke hulp in Rusland, maar ook in Iran en China. Russische energiebedrijven en banken hebben volgens Amerikaanse functionarissen, Venezolaanse functionarissen en zakenlieden Venezuela geholpen om ondanks sancties olie te blijven exporteren, wat de grootste buitenlandse valuta van het land is.

De Russische invasie van Oekraïne heeft de Verenigde Staten gedwongen meer aandacht te besteden aan de bondgenoten van president Vladimir V. Poetin in Latijns-Amerika, die volgens Washington een veiligheidsrisico kunnen worden als de patstelling met Rusland dieper wordt, aldus huidige en voormalige Amerikaanse functionarissen. sprak over deze voorwaarde van anonimiteit om gevoelige politieke kwesties te bespreken.

Terwijl de Russische economie krimpt, grijpen de Verenigde Staten de kans om hun agenda onder de Latijns-Amerikaanse autocratieën door te drukken, die de heer Poetin als een steeds zwakkere bondgenoot zouden kunnen gaan zien.

Toen de Verenigde Staten en hun bondgenoten deze maand begonnen met het sanctioneren van de Russische olie- en gasexport om het land te straffen voor de verwoesting in Oekraïne, wezen prominente stemmen van de twee grote Amerikaanse politieke partijen op Venezuela als een mogelijke vervanger.

Republikeinen met goede connecties hebben zich aangesloten bij besprekingen om de oliehandel te hervatten, waaronder Scott Taylor, een voormalig Republikeins congreslid uit Virginia die samenwerkt met Robert Stryk, een lobbyist uit Washington die kort geregistreerd als vertegenwoordiger van het regime van de heer Madur in 2020 en houdt contact met de mensen om hem heen.

Taylor zei dat hij vrijdagavond met een Venezolaanse zakenman had gesproken die aangaf dat het team van Maduro graag weer naar de Verenigde Staten wilde.

“We moeten deze gelegenheid aangrijpen om een ​​diplomatieke overwinning en een wig tussen Rusland en Venezuela te bereiken”, zei hij in een verklaring.

Trish Regan, een voormalig Fox News-presentator en conservatieve mediafiguur, heeft opgeroepen tot een alliantie met Venezuela om Russische olie uit de Amerikaanse markt te duwen.

“Venezuela heeft nog steeds de grootste bron van oliereserves, geven we die door aan de Chinezen en de Russen?” schreef ze op Twitter op vrijdag.

Kort voor de Russische invasie van Oekraïne reisde Yuri Borisov, de vice-premier van Rusland, naar Caracas om de heer Madur te ontmoeten. Volgens beide regeringen heeft Maduro de afgelopen maand minstens twee keer met Poetin gesproken.

Het is niet duidelijk hoe lang de Amerikaanse delegatie, waaronder hoge functionarissen van het ministerie van Buitenlandse Zaken en het Witte Huis, in Caracas zal blijven of met wie de groep zal vergaderen. Een woordvoerder van Madur en het State Department en de National Security Council in Washington reageerde niet op verzoeken om commentaar.

Voordat de Verenigde Staten sancties oplegden, stuurde Venezuela het grootste deel van zijn olie naar de Amerikaanse Golfkust, waarvan de raffinaderijen speciaal waren gebouwd om Venezolaanse zware olie te verwerken.

Als de Verenigde Staten de Russische olie-invoer beperken, zou Venezuela een deel van de verloren voorraden kunnen vervangen, zei Francisco Monaldi, een Venezolaanse energie-expert aan de Rice University in Houston.

Maduro leek open te staan ​​voor het bespreken van olieovereenkomsten met de Verenigde Staten.

“Er is hier Venezolaanse olie die beschikbaar is voor iedereen die het wil produceren en kopen, of het nu een investeerder uit Azië, Europa of de Verenigde Staten is”, zei hij donderdag in een openbare toespraak.

Maduro en andere Russische bondgenoten in Latijns-Amerika begonnen afstand te nemen van de oorlog in Oekraïne. Venezuela, Nicaragua en Cuba hebben zich deze week van stemming onthouden of over twee VN-resoluties gestemd om de Russische agressie te veroordelen, en de leiders van Venezuela en Cuba hebben opgeroepen tot een diplomatieke oplossing voor de crisis.

Sheyla Urdaneta bijgedragen door een rapport van de Venezolaanse Maracaiba.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous post Ter plaatse: Oekraïners protesteren in Cherson
Next post In Rusland blijven fastfoodketens open, vooral over Oekraïne