De geallieerden richten zich op de veiligheid van Zelenský en andere Oekraïense leiders

WASHINGTON – Geallieerde regeringen bespreken hoe ze een opvolger in Oekraïne kunnen krijgen als president Volodymyr Zelensky wordt gevangengenomen of gedood door Russische troepen, volgens verschillende regeringsfunctionarissen.

De zorgen hebben voornamelijk betrekking op het veiligstellen van een onafhankelijke Oekraïense regering in een of andere vorm, hoewel Rusland een manier zal vinden om een ​​marionettenleiderschap te installeren in Kiev, de hoofdstad. Het hebben van een onafhankelijke leider die moet worden erkend, zeiden westerse functionarissen, zal helpen voorkomen dat door Rusland gesteunde leiders legitimiteit verwerven.

De aanwezigheid en motivatie van de heer Zelenský waren sleutelfactoren om het moreel van het Oekraïense leger en volk te behouden, en functionarissen zeiden dat het belangrijk was dat het doorging.

De focus op het veiligstellen van de opvolging komt deels omdat de Oekraïense grondwet niet duidelijk is over de kwestie en omdat de heer Zelensky zei dat hij niet geëvacueerd wilde worden. Onvergetelijk grapte hij: “Ik heb munitie nodig, geen lift. Ondanks berichten ontkennen Amerikaanse functionarissen ooit een aanbod om de president te evacueren of hem aan te bevelen te vertrekken. En westerse regeringen juichen zijn vastberadenheid toe om te blijven en te vechten terwijl Russische troepen door het land proberen op te trekken.

De Verenigde Staten, Groot-Brittannië en de Europese Unie zouden de door Rusland gecreëerde regering niet erkennen. Het ondermijnen van de door Moskou gecontroleerde regering in Kiev zal echter gemakkelijker zijn voor de Verenigde Staten en hun bondgenoten als er een wettelijk erkende leider is van een vrij Oekraïne dan rivaliserende politici die strijden om de rol.

Er zijn ook enkele praktische en juridische kwesties in het spel. De Europese Unie en de NAVO hebben hun doel grotendeels bereikt militaire en economische donaties publiek als een manier om steun aan Oekraïne te betuigen. Europese landen hebben automatische wapens, Stinger-luchtafweerwapens, verschillende antitankraketten en beschermende uitrusting gestuurd om aan te tonen dat de geallieerden van plan zijn het vermogen van Oekraïne om Russische strijdkrachten te beschadigen te versterken.

Het is veel gemakkelijker om dergelijke publieke steun voort te zetten wanneer een functionerende regering hulp accepteert, zelfs als deze opereert in West-Oekraïne of als een regering in ballingschap in Polen of Roemenië.

De Verenigde Staten hebben een lange geschiedenis van het in het geheim leveren van wapens aan rebellengroepen over de hele wereld. Een dergelijk programma voor Oekraïne – waarvoor een formele maar geheime bevinding van president Biden nodig zou zijn – blijft een optie. Maar hoe langer het georganiseerde leger tegen Rusland vecht, des te waarschijnlijker is het dat Oekraïne de controle over het hele of een deel van het land kan behouden.

In de afgelopen week hebben intense discussies in het Witte Huis en vergaderingen achter gesloten deuren op Capitol Hill zich gericht op hoe Oekraïne hulp kan bieden als Rusland de hoofdstad overneemt. In deze situatie is de regering momenteel van plan om de levering van open wapens aan Oekraïners voort te zetten.

Een krachtig publiek signaal van steun tegen geheime wapenprogramma’s moet het Oekraïense moreel een boost geven en Rusland laten zien dat de wapenleveringen aan het Oekraïense leger niet zullen stoppen, aldus een woordvoerder die, net als andere respondenten, sprak op voorwaarde van anonimiteit om gevoelige gesprekken te bespreken met de Oekraïense regering.

Amerikaanse functionarissen zetten Oekraïners onder druk om hoge functionarissen in de opvolgerlijn niet voor lange tijd op dezelfde plaats te laten blijven, en drongen er ook bij hen op aan om naar veiliger locaties buiten Kiev te worden verplaatst, zei de man, die op de hoogte was van de gesprekken.

Amerikaanse en geallieerde functionarissen zouden willen dat de Oekraïense regering een plaats inricht die de leiding zou kunnen gebruiken in het geval van de val van Kiev, volgens veel functionarissen. De presidentiële retraite in de Karpaten in het westen van Oekraïne zou kunnen worden uitgebuit, maar Oekraïense functionarissen hebben niet gezegd of de faciliteit is uitgerust met luchtafweerschuilplaatsen en versterkte communicatiemogelijkheden.

Volgens de Oekraïense grondwet zou de voorzitter of voorzitter van het parlement de heer Zelenský vervangen als waarnemend president. De huidige spreker, Ruslan Stefanchuk, is een pro-westerse politicus en voormalig hoofdassistent van de heer Zelenský. De heren Stefanchuk en Zelensky werden maandag gefotografeerd terwijl ze de Oekraïense aanvraag voor lidmaatschap van de Europese Unie ondertekenden. En op vrijdag woonde hij een virtuele ontmoeting met de voorzitter van het Europees Parlement bij.

Amerikaanse en Europese functionarissen zeiden dat van de heer Stefanchuk en anderen in de opvolger werd verwacht dat ze de Russische invasie zouden blijven verdedigen.

Oekraïense functionarissen hebben voorstellen van Amerikaanse en Europese functionarissen om de heer Stefanchuk te herplaatsen afgewezen, maar zeiden dat ze de noodzaak begrepen om rechtsopvolging veilig te stellen, volgens twee mensen die op de hoogte waren van de gesprekken.

Op donderdag hield de heer Zelensky een persconferentie in een kamer waar zandzakken bij de ramen waren gestapeld ter bescherming. Hoewel hij niet over opvolging sprak, wees hij op de mogelijkheid om te overlijden.

Oekraïense functionarissen hebben publiekelijk gezegd dat ze niet geïnteresseerd zijn in het bespreken van opvolging en zich zullen concentreren op vechten en het winnen van de oorlog. Maryan Zablotskyy, een parlementslid dat lid is van de partij van de heer Zelenský, zei in een interview dat hij geen discussies over de opvolgingskwestie had gehoord.

De pre-invasiebenadering, waarbij Oekraïense functionarissen publiekelijk sceptisch waren over een aanval door Rusland, maakte al snel plaats voor een duidelijker beeld van de situatie. Oekraïners zijn nu klaar om oorlogsoproepen te doen, zeggen mensen die op de hoogte waren van de gesprekken.

Een paar weken voor de invasie waarschuwden de Verenigde Staten en Groot-Brittannië tegen de wens van Moskou om de heer Zelenský van de macht te verdrijven. Ze bespraken hoe de opvolging in Oekraïne zou verlopen als ze het hoofd moesten bieden aan een door Rusland gesteunde staatsgreep.

En ondanks de publieke retoriek voor de invasie dat de Verenigde Staten de dreiging overdreef, nam dhr. Zelensky de waarschuwing serieuzer en realiseerde hij zich dat, volgens Amerikaanse functionarissen, de Russen hem gingen arresteren of doden.

Tijdens zijn bezoek aan Kiev in januari besprak William J. Burns, de directeur van de CIA, met de heer Zelensky inlichtingen over de dreiging voor Oekraïne, volgens de persoon die tijdens de bijeenkomst werd geïnformeerd. Toen de heer Zelensky de kwestie van de veiligheid van zijn familie ter sprake bracht, antwoordde de heer Burns dat hij bedreigingen aan het adres van Oekraïne en zichzelf serieus moet nemen.

Sinds de invasie serieus begon, hebben Russische functionarissen duidelijk gemaakt dat het hun bedoeling is om de huidige regering in Oekraïne af te zetten en een Moskou-vriendelijke regering te vestigen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft Rusland beschuldigd van het opstellen van lijsten van Oekraïense politici om hen te arresteren en gevangen te nemen terwijl hun troepen vooruitgaan.

“Het belang van Zelenský’s persoonlijkheid in de huidige omstandigheden staat buiten kijf”, zei Khrystyna Holynska, een Oekraïense die co-auteur was van een recent essay in de krant The Hill over opvolgingskwesties. “Als hem iets overkomt, zou het heel belangrijk zijn om een ​​glasheldere boodschap uit te zenden over wie nu het land leidt en hoe de regering zal worden bestuurd.”

Mevrouw Holynska, een onderzoeker bij RAND Corporation, zei dat hoewel het misschien niet verstandig is voor Oekraïne om hervestigingsplannen van de overheid te publiceren, ze hoopt dat ze klaar is om op locaties buiten Kiev te opereren.

Afgezien van de heer Stefanchuk, de voorzitter van het Oekraïense parlement, is de lijn van opvolging niet helemaal duidelijk, zei mevrouw Holynska. Toen Mr. Zelensky en Mr. Stefanchuk gebeurde ziek Covid in 2020Oekraïense juristen hebben gezegd dat premier Denys Shmyhal de derde zal zijn die het roer overneemt.

De Oekraïense grondwet creëert de functies van eerste plaatsvervanger en vice-president, die de taken van voorzitter van het parlement overnemen, hoewel niet expliciet wordt vermeld dat ze in een reeks presidentiële reeksen zijn.

‘Mensen moeten weten wie de volgende is,’ zei mevrouw Holyn. “Zelensky is momenteel erg gefocust.” Het is in het nieuws, het is overal. Het verlies van dit beeld van een leider is niet goed voor het verzet, voor de wil om te vechten, voor de geest van Oekraïne.

Andrew E. Kramer in Kiev en Safak Timur in Istanbul bracht nieuws.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous post Oekraïense demonstranten gaan de straat op in bezet Cherson
Next post Pakistan heeft een zelfmoordterrorist en een netwerk in Peshawar geïdentificeerd, zei de politie