Dit is wat het nieuwe klimaatrapport zegt over de toekomst van mijn toekomstige dochter

Mijn dochter is nog geen 2 jaar. In haar korte leven heeft ze alleen een wereld gekend die drastisch is veranderd door de menselijke klimaatverandering. Tijdens zijn leven zal hij geconfronteerd worden met de toekomst van ergere overstromingen, hittegolven, droogtes, uitstervingen en andere rampen veroorzaakt door steeds hogere temperaturen.

Tenzij we nu handelen.

Een nieuw klimaatrapport getiteld “Klimaatverandering 2022: Impact, adaptatie en kwetsbaarheidZe legt uit dat de effecten van het klimaat haar jeugd zullen doordringen. Het beschrijft ook hoe kinderen over de hele wereld bijzonder kwetsbaar zijn voor de crisis, met nog meer opwarming op komst.

Maar de toekomst van mijn dochter is niet gedoemd. Het is sleutel bij jou uit het meer dan 3.000 pagina’s tellende rapport van het Intergouvernementeel Panel over klimaatverandering, waarin vele manieren worden geschetst waarop de samenleving kan handelen om niet alleen beter te reageren op en zich aan te passen aan de opwarming, maar ook om een ​​gevaarlijk hete wereld af te wenden waarvan geen terugkeer mogelijk is.

“Er zijn veel opties”, zegt Edward Carr van Clark University, co-auteur van het nieuwe rapport. De grootste tragedie, voegde hij eraan toe, zou zijn als we niets zouden doen aan de klimaatoplossingen die we al hebben. “Dat zou het laatste, echt oneerlijke zijn dat kan worden gedaan met de generatie kinderen die nu komt.”

Geboren in een opwarmende wereld

Mijn dochter is geboren in het warmste jaar in de geschiedenis. Of het op een na warmste jaar, afhankelijk van de analyse. 2020 was het jaar dat Australië afbrandde dodelijk bosbrandseizoen en een recordaantal sprinkhanen zwermden Hoorn van Afrika – beide rampen verwacht in een opwarmend klimaat.

Sindsdien heeft Californië niet alleen te maken gehad met de grootste brand in de geschiedenis – de complexe brand in augustus, die 1.032.648 acres en 935 gebouwen in brand stak – maar ook de tweede, vierde, vijfde, zesde en zevende grootste branden sinds 1932. Toen het California Department of Forestry en brandbeveiliging betrouwbaar bijhouden van gegevens is begonnen. De Pacific Northwest beleefde ook zijn eigen de dodelijkste hittegolf in de geschiedenis. Tennessee werd geraakt record neerslag in 24 uuren soortgelijke records werden gewist in het noordoosten vanwege de overblijfselen van de orkaan Ida.

elders in de wereld modder aardverschuivingen bedekt De Japanse stad Atami in de prefectuur Shizuoka, het hele dorp was overspoeld door stortregens in West-Duitsland en bosbrand vernietigd De Canadese stad Lytton.

Sommige van deze rampen vormen een reëel risico op lichamelijk letsel voor kinderen. Ervaar extreme hitte en hittegolven: Zwangere mensen, zuigelingen en jonge kinderen zijn kwetsbaarder voor hitte dan oudere kinderen en de meeste volwassenen omdat hun lichaam niet zo goed is in het koelen en behouden van deze toestand. Studies tonen zelfs aan dat een blootstelling van het ongeboren kind aan extreme hitte terwijl het in de baarmoeder is, kan het later resulteren in negatieve gezondheidsresultaten, zoals een lager geboortegewicht.

Oudere kinderen lopen, naarmate het aantal warme dagen toeneemt met de opwarming van de aarde, een grotere blootstelling aan hitte op scholen zonder airconditioning en bij buitenactiviteiten zoals sporten.

Deze laatste IPCC-beoordeling bespreekt ook hoe rampen, zowel acute blootstelling aan één als langdurig herstel van één, de geestelijke gezondheid en het welzijn van alle getroffenen, vooral kinderen, kunnen schaden.

Na de grote overstromingen in Verenigd Koninkrijk in 2000Volgens Kristie Ebi van de Universiteit van Washington, Washington, die deelnam aan het schrijven van het gezondheidshoofdstuk, hielden de onderzoekers bijvoorbeeld de gezondheid in de gaten van mensen van wie de huizen overstroomden en niet. “Er was een heel duidelijk verschil in waarschijnlijke angst, depressie en posttraumatische stressstoornis” tussen de verschillende groepen, legde ze uit.

Rampen die gevoelig zijn voor rampen, die steeds frequenter en intenser worden, zijn misschien wel de meest voor de hand liggende tekenen van hoe 1,1 graden Celsius opwarming speelt een rol in vergelijking met pre-industriële tijden. Maar er zijn al veel meer klimaateffecten, zoals het nieuwe rapport uitvoerig beschrijft.

Voordat mijn dochter werd geboren, stierven bijvoorbeeld twee soorten uit en speelde klimaatverandering een rol: de gouden pad in Costa Rica in 1990 en ook de Australische pad. Melomys Bramble Cay, een knaagdiersoort, in 2016. En de derde soort is gevaarlijk dicht bij uitsterven: de Australische maki-opossum. En er waren veel meer lokale uitstervingen: klimaatgerelateerde lokale uitstervingen werden gevonden bij 47% van de 976 onderzochte dier- en plantensoorten.

De impact van klimaatverandering, naast de huidige problemen van voedselbeschikbaarheid en hoge prijzen, kan een “dodelijke combinatie zijn voor kinderen”, zegt Rachel Bezner Kerr van Cornell University, co-auteur van het IPCC-hoofdstuk over voedselsystemen, “vooral in gebieden met lage inkomens. landen, met name huishoudens met lage inkomens, vooral in landelijke gebieden.”

“Dus we hebben één studie die tussen 1993 en 2012 aantoonde dat verhoogde temperaturen significant verband hielden met het verspillen van kinderen in 30 Afrikaanse landen”, voegde ze eraan toe. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie verwijst verspillen naar een kind dat te dun is voor zijn of haar lengte.

Ondervoeding is in sommige ontwikkelingslanden al een enorm probleem voor kinderen, en dit probleem zal in de warmere wereld alleen maar toenemen als er geen concrete maatregelen worden genomen om dit te voorkomen.

Hoe warm zal het zijn tijdens het leven van mijn dochter?

Toen wereldleiders in 2016 het klimaatakkoord van Parijs ondertekenden, kwamen ze overeen de opwarming van de aarde ruim onder de 2 graden Celsius (ongeveer 3,6 graden Fahrenheit) te brengen, idealiter 1,5 graden Celsius.

Nu voorspellen wetenschappers dat het “waarschijnlijker is dan niet” dat de gemiddelde temperatuur op aarde de komende decennia meer dan 1,5 graad zal bedragen, wat er ook gebeurt. Het zou kunnen gebeuren in 2030, wanneer mijn dochter nog maar 12 jaar oud is.

Daarom is het de komende jaren zo belangrijk. Hoe snel mensen hun uitstoot van broeikasgassen dit decennium verminderen, zal helpen bepalen hoe de grens van 1,5 graad zal worden overschreden en wat er daarna zal gebeuren. Zullen de temperaturen blijven stijgen of beginnen te dalen?

Bovendien, wat mensen nu doen om zich aan te passen aan de opwarming die er al is en die voor de toekomst is opgesloten, minimaliseert de schade die gepaard gaat met de crisis.

Tegen 2030 is het bijvoorbeeld mogelijk dat landen een gedurfde doelstelling zullen aannemen om ten minste 30% van het land en water op aarde te beschermen. Als dat zo is, zou het enorme voordelen kunnen hebben, van het in leven houden van sommige soorten tot het versterken van de natuurlijke ecosystemen die ze beschermen tegen overstromingen, het helpen opnemen van kooldioxide uit de atmosfeer en nog veel meer doen. En als China tegen 2030 overschakelt op semi-koolzuurhoudende energievoorziening voor huishoudens en voertuigen, zou het land dit jaar naar verwachting tussen de 55.000 en 69.000 doden kunnen voorkomen.

Het is ook mogelijk dat stedelijke gebieden in 2030 te maken krijgen met een 2,7-voudige toename van de blootstelling aan overstromingen in vergelijking met 2000, of dat nog eens 48.000 kinderen onder de 15 jaar wereldwijd overlijden aan diarree, of dat het aantal mensen dat in extreme armoede leeft stijging met 122 miljoen, of dat de extreme droogte in de Amazone de migratie van traditionele gemeenschappen en inheemse volkeren naar steden zal versnellen, of dat zoet water op sommige kleine eilanden ernstig zal worden beperkt.

Tegen 2040, als mijn dochter 24 wordt, is er misschien een gletsjer op de hoogste berg van Afrika, Mt. Kilimanjaro in Tanzania, weg.

Maar het behalen van de doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs in de negen grote economieën tegen 2040 zou, volgens het rapport, “kunnen leiden tot een jaarlijkse vermindering van 1,18 miljoen sterfgevallen als gevolg van luchtvervuiling, 5,86 miljoen sterfgevallen als gevolg van voeding en 1,15 miljoen sterfgevallen als gevolg van lichamelijke inactiviteit.”

Tegen 2050, als mijn dochter 34 is, lopen miljoenen mensen het risico om te verhongeren. In een wereld die nooit hoger zal zijn dan 2 graden Celsius, zouden 8 miljoen mensen dit risico kunnen lopen. In een wereld die tegen die tijd 2 graden heeft bereikt, zouden 80 miljoen mensen dat kunnen.

Aan de andere kant, als de Europese Unie specifiek haar uitstoot van broeikasgassen in concrete termen zou verminderen, zou de actie “het aantal jaren van verloren levens als gevolg van fijne deeltjes kunnen verminderen van meer dan 4,6 miljoen in 2005 tot 1 miljoen in 2050”, aldus het rapport. .

In het jaar 2100, wanneer mijn dochter 82 jaar oud is, kan de temperatuur dalen tot 1,5 graad of zelfs iets dalen – of stijgen tot 4 graden. Het verschil in klimaat- en bewoonbaarheidseffecten tussen deze scenario’s is bijna bijbels.

Zelfs in een wereld met een opwarming van rond de 1,5 graad, zou de mondiale zee tegen die tijd met minder dan een voet tot bijna twee voet kunnen stijgen. Tegelijkertijd zullen de voordelen van het verminderen van de klimaatemissies, zoals het uitfaseren van fossiele energiecentrales, enorm zijn voor de gezondheid van mensen en hun portemonnee. “De financiële waarde van de gezondheidsvoordelen van het verbeteren van de luchtkwaliteit alleen zal naar verwachting opwegen tegen de kosten om de doelstellingen van de Overeenkomst van Parijs te halen”, aldus het rapport.

“We moeten onze gezondheid verminderen”, zei Ebi. De uitfasering van kolencentrales vermindert bijvoorbeeld de klimaatvervuiling en kan leiden tot minder deeltjesgerelateerde ziekenhuisopnames en sterfgevallen, zei ze. Of minder rood vlees zou niet alleen de uitstoot van methaan en broeikasgassen verminderen, maar ook chronische ziekten verminderen en een aantal vroegtijdige sterfgevallen en ziekenhuisopnames voorkomen.

In dit zeer hete scenario zal de zeespiegel tegen 2100 met minstens 2 voet, zo niet 3 voet stijgen. Branden zullen veel wijdverspreider zijn, met tot 720 miljoen mensen die in gebieden wonen die vatbaar zijn voor branden. De kans op overstromingen wordt groter. Boerderijen, vissen en ranches zullen erg stressvol zijn. Er zal uitsterven zijn. En volgens het rapport zou tot driekwart van de menselijke bevolking “tegen 2100 kunnen worden blootgesteld aan levensbedreigende klimatologische omstandigheden als gevolg van de gecombineerde effecten van extreme hitte en vochtigheid.” Dit zijn de miljarden mensen wiens leven wordt bedreigd door droogte, hittegolven, overstromingen en andere rampen die klimaatverandering belooft.

De kinderen van vandaag zijn degenen die hier de komende decennia zullen zijn. “En dus zullen al deze effecten waar we het over hebben gehad,” zei Carr, “zien hoe het zich allemaal ontwikkelt.”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous post Kaarten van Oekraïne: de wapenstilstand werd onderbroken in het zuiden toen Rusland oprukte naar Kiev
Next post Crisischef roept op tot ‘humanitaire doorbraak’, dringende VN-hulp arriveert, WHO veroordeelt aanvallen op gezondheidszorg – Global Issues