haqqani: Sirajuddin Haqqani heeft zijn eerste publieke optreden

ISLAMABAD: Afghaanse minister van Binnenlandse Zaken en Taliban plaatsvervangend hoofd Sirajuddin Haqqani hij maakte zijn eerste publieke optreden op zaterdag tijdens de ceremonie in Kabul, waar hij voor het eerst openlijk werd gefotografeerd.
Sirajuddin vermeed altijd openbare optredens voor en nadat hij de minister van Binnenlandse Zaken van het land was geworden; hij werd meestal vertegenwoordigd op vergaderingen en openbare evenementen door zijn jongere broer Anas Haqqani.
Hij hield echter een openbare toespraak tijdens een parade van nieuwe Afghaanse politierekruten in Kabul. Zijn foto’s werden op grote schaal gedeeld door vertegenwoordigers van de Taliban op sociale media, die in het verleden alleen foto’s plaatsten waarop zijn gezicht niet te zien was of waarop hij digitaal onscherp was.
“Voor uw tevredenheid en om uw vertrouwen op te bouwen… kom ik in de media tijdens een openbare bijeenkomst met u”, zei een sterk bebaarde Haqqani met een zwarte tulband en witte sjaal. “Ik verscheen voor het eerst voor de media vanwege uw geloofwaardigheid en om u te respecteren”, zei hij tegen politiefunctionarissen.
Het evenement werd live uitgezonden op de Afghaanse nationale televisie.
Haqqani riep ook Afghanen in het buitenland op om terug te keren naar hun land op basis van een algemene amnestie en beweerde dat niemand met veiligheidsproblemen zou worden geconfronteerd. Zijn oproep lijkt echter minder effect te hebben, gezien de harde en vernederende behandeling van activisten, artiesten, muzikanten, journalisten en andere professionals sinds de Taliban de controle over het land in augustus vorig jaar overnamen.
islamitisch emiraat, Haqqani vormde voor geen enkel land een bedreiging. “Afghaanse bodem zou voor niemand een bedreiging vormen.” Het islamitisch emiraat heeft zich gecommitteerd aan de toezeggingen die het in Doha heeft gedaan’, zei hij.
In reactie op internationale kritiek op de beperkingen van vrouwen, met name het recht van vrouwen op werk, zei Haqqani dat een aantal vrouwelijke politieagenten zaterdag zijn afgestudeerd. Onder de 377 politieagenten die zijn afgestudeerd aan de politieacademie van Kabul, waren er 21 vrouwen. Haqqani zei dat de nieuwe afgestudeerden, inclusief vrouwen, zullen worden toegelaten tot ministeries.
De zoon van Jalaluddin Haqqani, de vermoorde oprichter van het Haqqani-netwerk, Sirajuddin wordt beschouwd als een van de machtigste figuren van de Taliban. Na de dood van de oude Taliban-chef Mullah Muhammad Omar in 2013 werd hij een militaire Taliban-commandant en een van de twee plaatsvervangers. Mullah Akhtar Mansourde nieuwe Taliban-chef, samen met Haibatullah Akhundzada, die uiteindelijk Mansur zal opvolgen na zijn dood bij een Amerikaanse drone-aanval in Pakistan in 2016.
Na de promotie van Akhunzad tot de Taliban, zei Mullah Muhammad Yaqoob, zoon Mullah Omarwerd benoemd tot tweede plaatsvervanger naast Sirajuddin.
Het gebrek aan ervaring van Mansour en Akhundzada op het slagveld gaf Sirajuddin bijna volledige controle over de militaire strategie en operaties van de Taliban. Volgens de Taliban-commandant werd Sirajuddin na 2016 zo machtig dat niemand de kleinste aanvalsplannen durfde te wijzigen zonder zijn toestemming.
De hoogste politieke en militaire benoemingen, inclusief de schaduwgouverneurs in de Afghaanse provincies, waren niet mogelijk zonder de toestemming van Sirajuddin. Na de dood van Jalaluddin in 2018 verving Sirajuddin zijn vader formeel als hoofd van het Haqqani-netwerk.
Binnen drie jaar trad Sirajuddin aan als minister van Binnenlandse Zaken van Afghanistan. Kort nadat hij was aangeklaagd, organiseerde hij een bijeenkomst in Kabul voor de families van de zelfmoordterroristen en vertelde hen geld en land, waarbij hij de terroristen ‘martelaren’ noemde. In een toespraak van meer dan 30 minuten verklaarde hij publiekelijk dat hij de architect van de aanslagen was en beloofde hij meedogenlozer te zijn tegenover de vijanden van de Taliban.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous post Elden Ring Liurnia Beste Manier | Beginners gids
Next post Blinken heeft verdere humanitaire hulp aan Oekraïne beloofd