In Rusland blijven fastfoodketens open, vooral over Oekraïne

McDonald’s gaf geen commentaar op de invasie. Een woordvoerder van het bedrijf beantwoordde geen vragen over de vraag of zijn restaurants in Rusland open zijn en hoe ze voorraden ontvangen of betalingen verwerken. Wereldwijde logistiek en vrachtbedrijven de leveringen aan Rusland en de toegang tot cruciale internationale financiering stopzetten, en betalingssystemen is in het land gesloten.

PepsiCo deed ook geen uitspraken over haar activiteiten in Rusland en woordvoerders reageerden niet op verschillende e-mails waarin om commentaar werd gevraagd. Het bedrijf zet het op zijn eigen Website als grootste producent van voedsel en dranken in Rusland, heeft honderden miljoenen dollars geïnvesteerd in drie product instalaties in het land. Vorig jaar was Rusland goed voor $ 3,4 miljard, meer dan 4 procent van PepsiCo’s omzet was $ 79,4 miljard.

PepsiCo sloot begin jaren 70 een overeenkomst waardoor Rusland fles Pepsi, het eerste Amerikaanse consumentenproduct dat in de Sovjet-Unie werd geproduceerd en verkocht. In ruil daarvoor kreeg de dochteronderneming van het bedrijf, die al Sovjet-wodka verkocht, de exclusieve rechten om ook Sovjet-champagne, wijn en cognac in de Verenigde Staten te verkopen. Eind jaren tachtig hernieuwden de Sovjets hun overeenkomst met PepsiCo Vloot schepen.

De CEO van Starbucks, Kevin Johnson, veroordeelde vrijdag de “niet-uitgelokte, onrechtvaardige en gruwelijke aanvallen” van Rusland op Oekraïne in een verklaring aan wereldwijde werknemers.

Johnson voegde eraan toe dat het bedrijf alle royalty’s die hij ontvangt van zijn operaties in Rusland doneert aan humanitaire hulp in Oekraïne, samen met andere financiële bijdragen. Op zaterdag, een vrolijk web voor Starbucks in Rusland, dat een Koeweits conglomeraat exploiteert Alshaya Groeptoonde aan dat ongeveer 130 winkels in het land open zijn en werken volgens de normale openingsuren.

Yum Brands, dat meer dan 1.000 KFC’s en 50 pizzeria’s in Rusland heeft – allemaal eigendom van en geëxploiteerd door franchisenemers – zei dat het financiële donaties geeft aan verschillende humanitaire organisaties.

Met betrekking tot de operaties in Rusland zei het bedrijf in een verklaring dat het “de situatie zeer nauwlettend in de gaten hield” en dat het te vroeg was om de impact te bespreken.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous post Amerikaanse functionarissen reizen naar Venezuela, een Russische bondgenoot, terwijl het Westen Poetin isoleert
Next post Mastercard en Visa schorten activiteiten in Rusland op