Mariupol Daily: Scènes van wanhoop, oplossingen in een Oekraïense stad

MARIUPOL: Een bleek, bloederig kind, haar pyjamabroek vrolijk versierd met eenhoorns, wordt met spoed naar het ziekenhuis gebracht, haar moeder huilt van afschuw.
Nieuwe moeders nestelen baby’s in geïmproviseerde schuilplaatsen in de kelder.
Een vader stort in van verdriet over de dood van zijn tienerzoon terwijl de beschietingen een voetbalveld bij de school verwoesten.
Deze scènes vonden vorige week plaats in de haven van Mariupol in en rond de Zee van Azov in het zuiden van Oekraïne, vastgelegd door journalisten van Associated Press die de Russische invasie documenteerden.
Met nachttemperaturen net boven het vriespunt dompelde de strijd de stad aan het einde van de week in duisternis, waardoor de meeste telefoondiensten werden afgesloten en het vooruitzicht op voedsel- en watertekorten groter werd. Zonder telefoontje wisten hulpverleners niet waar ze de gewonden heen moesten brengen.
Het Russische ministerie van Defensie zei zaterdag een tijdelijk staakt-het-vuren te houden om burgers de tijd te geven om Mariupol en Volnovakh, een stad in het noorden, te evacueren. De Mariupol-chef zei dat het staakt-het-vuren daar zou duren tot 16.00 uur lokale tijd en dat de evacuatie om 11.00 uur zou beginnen.
Rusland heeft aanzienlijke winsten geboekt in het zuiden in een klaarblijkelijke poging om de toegang van Oekraïne tot de zee af te sluiten. bezetting van Marioepol Rusland zou toestaan ​​een grondcorridor op de Krim te bouwen, die het in 2014 in beslag nam.
Moeder weet het ergste
“We kunnen het!” roept een ziekenhuismedewerker en spoort zijn collega’s aan, die wedijveren om een ​​gewond 6-jarig meisje uit haar ambulance te trekken, al bleek, in haar bebloede pyjamabroek versierd met vrolijke eenhoorns.
Haar moeder lijkt beter te weten.
Een vrouw met een gebreide wintermuts, die ook met bloed bevlekt is, huilt van afschuw en ongeloof als het medische team eerst probeert het meisje te reanimeren in een ambulance en vervolgens in een ziekenhuis, waar hun inspanningen wanhopig en vergeefs zijn.
Terwijl de moeder alleen in de gang wacht, huilt de verpleegster terwijl het traumateam de defibrillator, de injectie en het pompen van zuurstof test. De arts kijkt recht in de camera van de AP-videoreporter, die naar binnen mag.
Hij heeft een bericht: “Laat dit zien Poetin.”
De dood komt naar het voetbalveld
Flitsen van beschietingen verlichten paramedici terwijl ze op de parkeerplaats staan ​​te wachten op een nieuwe noodoproep.
In een nabijgelegen ziekenhuis graaft een vader zijn gezicht in het dode hoofd van zijn overleden 16-jarige zoon. De jongen, gehuld in een met bloed bevlekte deken, bezweek aan zijn verwondingen nadat hij werd beschoten op het voetbalveld waar hij speelde.
Ziekenhuispersoneel veegt bloed van een brancard. Anderen behandelen een man wiens gezicht bedekt is met met bloed doordrenkt verband.
Paramedici maken zich klaar om te vertrekken en zetten hun helm op.
Ze vinden de gewonde vrouw in het appartement en brengen haar per ambulance voor behandeling, waarbij haar hand snel trilt van duidelijke shock. Ze schreeuwt het uit van de pijn terwijl ambulancepersoneel haar naar het ziekenhuis brengt.
Oranje licht flitst aan de rand van de lucht aan de donker wordende horizon, en luide slagen weergalmen door de lucht.
De kinderen zullen spelen
Een rustende peuter, die misschien instinctief reageert op de blik van de camera, heft zijn arm op en zwaait.
Maar de moeder onder hem heeft tranen in haar ogen.
Ze liggen samen op de grond in de tot schuilkelder omgebouwde gymzaal, wachtend op een gevecht dat buiten woedt.
Veel gezinnen hebben kleine kinderen. En zoals kinderen overal kunnen doen, sommigen giechelen en rennen over de met deken bedekte vloer.
“God verhoede dat er raketten zijn ingeslagen. Daarom zijn we hier allemaal samengekomen”, zegt lokale vrijwilliger Ervand Tovmasyan, vergezeld van zijn zoontje.
Hij zegt dat de lokale bevolking voorraden heeft meegebracht. Maar terwijl de Russische belegering voortduurt, ontbreekt het de opvang aan voldoende drinkwater, voedsel en benzine voor de generatoren.
Velen herinneren zich de beschietingen daar in 2014, toen de stad kortstondig werd veroverd door separatisten met steun van Rusland.
“Hetzelfde gebeurt nu, maar nu zijn we bij de kinderen”, zegt hij Anna Delinadie Donetsk in 2014 ontvluchtte.
Tanks op een rij
In een veld in Volnovach aan de rand van Mariupol houdt een rij van vier groene tanks hun kanonnen in een hoek van ongeveer 45 graden.
Twee van hen vuren, de machines duwen iets terug en sturen witte rookwolken de lucht in.
De tanks zijn beschilderd met de witte letter “Z”, een tactisch teken dat is ontworpen om snel militaire eenheden te identificeren en soldaten te helpen een vriend te onderscheiden van vijand in gevecht.
“Z”-tanks verplaatsen zich in door Rusland gecontroleerd gebied en worden verondersteld te worden gebruikt door Russische troepen.
In het midden van de dood, de vreugde van de geboorte
De verpleegster gooit een shirt naar de pasgeborene, die eerst boos wordt en dan hard huilt. Het is een vrolijk geluid.
Kinderen die in het ziekenhuis in Mariupol zijn geboren, worden de trap af gedragen naar een geïmproviseerde kleuterschool, die ook dient als schuilplaats tegen bommen tijdens beschietingen.
Ik zit in een slecht verlichte schuilplaats, nieuwe moeder Kateryna Suharok probeert haar emoties onder controle te houden terwijl ze haar zoon vasthoudt, Makar.
“Ik was angstig, angstig om op deze momenten te bevallen”, zegt de 30-jarige vrouw met trillende stem. “Ik ben de artsen dankbaar die hebben geholpen om deze baby in deze omstandigheden te laten geboren worden. Ik geloof dat alles goed komt.”
Ziekenhuispersoneel werkt boven de kelder om mensen te redden die gewond zijn geraakt bij de beschietingen. Een vrouw die bloed uit haar mond goot en schreeuwde van de pijn. Een jonge man heeft asgrauwe gezichten als hij naar het ziekenhuis wordt gebracht. Een andere overlevende is bedekt met een dun blauw laken.
“Moet ik nog meer zeggen?” hij zegt Oleksandr Balašafdeling eerstelijns anesthesiologie.
“Dit is nog maar een jongen.”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous post Facebook en Twitter zijn geblokkeerd in Rusland
Next post Groot-Brittannië zal sancties tegen Russen versnellen, zegt Boris Johnson