Oekraïense demonstranten gaan de straat op in bezet Cherson

ODESSA, Oekraïne – Cherson in het zuiden van Oekraïne was de eerste grote stad die bezweek voor Russische troepen, en nu vormen populaire straatprotesten een uitdaging voor de nieuwe regering daar.

Op zaterdag rond 10.00 uur begonnen mensen zich te verzamelen op Liberty Square, het centrale plein in het stadscentrum, volgens een video die live werd uitgezonden door demonstranten ter plaatse. Er leken honderden mensen te zingen en Oekraïense vlaggen vast te houden.

Een video geverifieerd door The New York Times toonde een man bovenop een Russische pantserwagen die met een Oekraïense vlag zwaaide terwijl hij door de straat reed, waardoor de toeschouwers juichten.

Burgemeester Igor Kolykhaev van Cherson zei dat Russische troepen op een gegeven moment in de lucht schoten om de menigte uiteen te drijven, hoewel de demonstranten aanvankelijk met hun voeten op de grond bleven. Er zijn geen slachtoffers gevallen, aldus de burgemeester. De burgemeester schatte dat ongeveer 2.000 mensen aanwezig waren.

Het protest is tot nu toe het meest zichtbare voorbeeld van verzet tegen de Russische bezetting en een directe oproep aan Russische troepen, die volgens Kremlin-functionarissen zijn gestuurd om Oekraïense steden te bevrijden.

Er zijn meldingen van protesten in andere door Rusland gecontroleerde steden en dorpen, waaronder Berdyansk en Melitopol, waar de video bewoners laat zien die door een straat lopen met Oekraïense vlaggen en het volkslied zingen.

De protesten onderstrepen de uitdagingen waarmee de Russische strijdkrachten worden geconfronteerd als ze Oekraïens grondgebied willen veroveren en behouden. De Russische president Vladimir V. Poetin houdt vol dat Oekraïners en Russen “één volk” zijn en noemde verzet tegen de Russische invasie een product van hersenspoeling door beschamende westerse operators. Hoewel er vóór de invasie van vorige maand sympathie voor Rusland was, bleven ze ongetwijfeld eroderen toen Russische troepen zich in toenemende mate op burgers in grote stedelijke gebieden richtten.

Russische troepen hebben Kherson vorige week ingenomen na een meedogenloze strijd met Oekraïense troepen, waarbij volgens Kolykhaev meer dan 300 doden vielen, waaronder tientallen burgers.

Kolykhaev zei in een interview dat hij vrijwilligers had gestuurd om lichamen verspreid over de stad te verzamelen. Velen van hen waren niet identificeerbaar, zei hij, en dwong de stad om ze in massagraven te begraven.

Nadat Russische troepen de stad onder controle hadden gekregen, zei Kolykhaev dat hij was bezocht door een Russische commandant die hem had verteld dat ze een militair bestuur aan het opzetten waren om de stad te besturen.

Na de vernietiging van stadsdiensten en de vernietiging van toevoerlijnen voor medicijnen en andere essentiële goederen, probeerden de Russische troepen, die de heer Kolykhaev sarcastisch ‘aardige bevrijders’ noemde, zichzelf als redders voor te stellen.

“Eerst creëert hij een kritieke situatie, dan redt hij ons heldhaftig om de camera te laten zien hoe iedereen de ‘weldoeners’ bedankt”, zei Kolykhaev in een sms. “Ik geef je mijn woord, ik doe wat ik kan, maar ik weet niet hoe lang ik het kan volhouden.”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous post Probleem Elden Ring heeft geconstateerd dat de opgeslagen gegevens niet correct zijn opgeslagen in de Steam-cloud
Next post De geallieerden richten zich op de veiligheid van Zelenský en andere Oekraïense leiders