Oekraïne: Poetin vergelijkt westerse sancties met oorlog wanneer een Russische aanval Oekraïense burgers gevangen houdt

LVIV / KYIV: Russische president Vladimir Poetin hij zei dat westerse sancties vergelijkbaar waren met de oorlog toen zijn troepen bleven aanvallen Oekraïne op zaterdag, dag 10, en het IMF waarschuwde dat het conflict een “ernstige impact” zou hebben op de wereldeconomie.
Moskou en Kiev hebben de schuld uitgewisseld voor mislukte korte staakt-het-vuren-plannen die burgers in staat zouden stellen twee door Russische troepen belegerde steden te evacueren. RuslandDe invasie heeft al bijna 1,5 miljoen vluchtelingen naar het westen de Europese Unie binnengedreven.
Oekraïense president Volodymyr Zelensky Tijdens een videogesprek met Amerikaanse senatoren op zaterdag deed hij een “wanhopig verzoek” aan Oost-Europa om zijn land te voorzien van vliegtuigen van Russische makelij, zei Chuck Schumer, de meerderheidsleider van de kamer.
De NAVO, waar Oekraïne zich bij wil aansluiten, heeft zich verzet tegen de oproepen van Zelenský om een ​​no-flyzone in te stellen boven zijn land, en zei dat het conflict buiten Oekraïne zou escaleren. Er is echter sterke steun in het Amerikaanse Congres voor het verstrekken van 10 miljard dollar aan militaire en humanitaire noodhulp aan Oekraïne.
Poetin zei dat hij een neutraal Oekraïne wilde dat was “gedemilitariseerd” en “gedenacificeerd”, en voegde eraan toe: “Deze sancties, die worden opgelegd, zijn vergelijkbaar met het verklaren van oorlog, maar godzijdank is het niet gebeurd.”
Oekraïne en westerse landen verwierpen de argumenten van Poetin als een ongefundeerd voorwendsel voor de invasie en probeerden Rusland hard onder druk te zetten met snelle en strenge economische sancties tegen zijn banken, oligarchen en anderen.
De Israëlische premier Naftali Bennett had zaterdag een ontmoeting met Poetin in het Kremlin om de crisis te bespreken voordat hij met Zelenysky sprak, zei de woordvoerder van Bennett. Israël heeft aangeboden te bemiddelen in het conflict, hoewel functionarissen de verwachtingen van een doorbraak hebben gebagatelliseerd.
Oekraïense onderhandelaars zeiden dat de derde ronde van onderhandelingen over een staakt-het-vuren met Rusland maandag zou plaatsvinden, hoewel Moskou minder definitief is. De vorige twee rondes waren niet succesvol en Zelensky zei dat Rusland eerst de bombardementen moet stoppen.
“Samen zullen we allemaal onze staat herbouwen”, zei Zelensky zaterdagavond tegen de Oekraïners in een televisietoespraak. “Mijn vertrouwen daarin wordt versterkt door de energie van ons verzet, ons protest.”
GEEN EVACUATIE
Het Internationale Comité van het Rode Kruis heeft eerder aangekondigde geplande evacuaties van burgers uit Mariupol en Mariupol Volnovakha waarschijnlijk starten ze zaterdag niet. De gemeenteraad van Mariupol heeft Rusland ervan beschuldigd zich niet aan het staakt-het-vuren te houden, terwijl Moskou heeft gezegd dat Oekraïense “nationalisten” de burgers ervan weerhouden te vertrekken.
Groot-Brittannië zei dat het voorgestelde staakt-het-vuren in Mariupol – dat al enkele dagen zonder elektriciteit, water en verwarming zat – waarschijnlijk een poging van Rusland was om internationale veroordeling af te wenden en zijn troepen opnieuw in te stellen.
De haven van Mariupol is zwaar gebombardeerd, een teken van zijn strategische waarde voor Moskou vanwege zijn ligging tussen het door Rusland gesteunde, door separatisten gedomineerde oosten van Oekraïne en het Zwarte Zee-schiereiland Krim, dat Moskou in 2014 bezette.
Het Russische ministerie van Defensie heeft gezegd dat zijn troepen een grootschalig offensief voeren in Oekraïne en verschillende steden en dorpen innemen, zei Interfax.
In de luchtgevechten bij Zhytomyr, ongeveer 100 km (62 mijl) ten westen van Kiev, werden vier Oekraïense Su-27-jagers neergeschoten. Reuters kon het bericht niet onafhankelijk bevestigen.
De VN-waarnemingsmissie zei dat ten minste 351 burgers zijn gedood en 707 gewond in Oekraïne sinds de invasie op 24 februari begon, eraan toevoegend dat de werkelijke aantallen waarschijnlijk “aanzienlijk hoger” zouden zijn.
Het aantal vluchtelingen zou zondagnacht kunnen stijgen tot 1,5 miljoen van de huidige 1,3 miljoen, zei het hoofd van de VN-vluchtelingenorganisatie.
Vrouwen en kinderen, vaak afgestompt door uitputting, bleven naar Polen en andere buurlanden stromen, evenals naar West-Oekraïense steden zoals Lviv.
“Ik heb tien dagen amper geslapen”, zegt Anna Filat, die met haar twee dochters in Lviv aankwam vanuit het zwaar gebombardeerde Charkov, een andere Oekraïense stad nabij de oostgrens met Rusland.
“De Russen willen Charkov met de grond gelijk maken… We haten Poetin.”
Tijdens zijn bezoek aan Polen had de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken een ontmoeting met de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmytr Kuleba aan de grens, te midden van strikte veiligheidsmaatregelen om wapenleveringen en inspanningen om Rusland te isoleren en zijn economie te verlammen te bespreken.
Blinken ontmoette ook vluchtelingen die in een in onbruik geraakt winkelcentrum in Polen woonden, waar de overgrote meerderheid van de Oekraïners werd gedwongen hun land te ontvluchten.
‘MIJN HART BREEKT’
De Russen, kronkelend van een daling van 30% in de waarde van de roebel in de afgelopen 10 dagen, beperkingen op geldoverdrachten en het vertrek van westerse bedrijven van IKEA naar Microsoft, hebben hun bezorgdheid geuit over hun economische toekomst.
“Mijn hart breekt”, zei een shopper, Viktoriya VoloshinaZaterdag in Rostov.
Een andere vrouw, Lidia, zei: “Vandaag verlaten mijn familie en ik Rusland.”
Het Internationaal Monetair Fonds zei in een verklaring dat het conflict de wereldprijzen voor energie en graan heeft opgedreven.
“De aanhoudende oorlog en de bijbehorende sancties zullen ook een ernstige impact hebben op de wereldeconomie”, zei ze, eraan toevoegend dat Kiev’s verzoek om 1,4 miljard dollar aan noodfinanciering volgende week ter goedkeuring aan de raad zal worden voorgelegd.
Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft Groot-Brittannië beschuldigd van “sanctiehysterie” en heeft harde maar evenredige maatregelen beloofd tegen de Britse belangen in Rusland. Groot-Brittannië is van plan zijn wetten aan te scherpen om actie tegen Russische oligarchen in Londen te vergemakkelijken.
De Italiaanse politie heeft villa’s en jachten ter waarde van minstens 153 miljoen dollar in beslag genomen van vier prominente Russen op de sanctielijst van de EU, zeiden bronnen zaterdag.
Het conflict heeft ook de internationale diplomatie geschokt over het nucleaire programma van Iran, een van de weinige gebieden waar Rusland en de Verenigde Staten hebben samengewerkt om te beteugelen wat het Westen vermoedt van het nucleaire wapenplan van Iran.
Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov hij zei zaterdag dat westerse sancties tegen zijn land een struikelblok waren geworden voor het bereiken van een nucleair akkoord met Iran.
Rusland heeft de EU en de NAVO ook gewaarschuwd om te stoppen met het “pompen van ultramoderne wapensystemen” naar Kiev, daarbij verwijzend naar risico’s voor de luchtvaart en ander verkeer, zei woordvoerster Maria Zacharov van het ministerie.
In een van de verschillende decreten die zaterdag werden ondertekend, gaf Poetin zijn regering twee dagen de tijd om een ​​lijst op te stellen van landen die betrokken zijn bij “vijandige daden” tegen Rusland, aldus zijn persbureaus.
‘ZULIVY STRIJD’
De Oekraïense minister van Defensie Oleksiy Reznikov zei dat 66.224 Oekraïense mannen uit het buitenland waren teruggekeerd om zich bij de strijd tegen de Russische invasie aan te sluiten.
Het Oekraïense leger zei dat de strijdkrachten “hard vechten om Oekraïense steden te bevrijden van de Russische bezetters”, tegenaanvallen en verstoringen van de communicatie in sommige gebieden.
In Cherson in het zuiden van Oekraïne, de enige regionale hoofdstad die tijdens de invasie van eigenaar wisselde, demonstreerden zaterdag enkele duizenden mensen op het hoofdplein.
“Kherson is Oekraïne”, scandeerden ze en eisten dat de Russische troepen zich zouden terugtrekken.
Ooggetuigen geciteerd door Interfax zeiden dat Russische soldaten automatische geweren in de lucht schoten in een mislukte poging om de menigte uiteen te drijven. De soldaten verlieten later het stadscentrum, zeiden ooggetuigen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous post Weerspiegelt een deel van Poetins oorlogsdenken een pandemische isolatie?
Next post Ter plaatse: Oekraïners protesteren in Cherson