Pakistan blijft op de grijze lijst van de FATF staan ​​omdat het volgens aanvullende criteria een aantal van zijn doelstellingen niet heeft gehaald

ISLAMABAD: Wereldwijde waakhond tegen witwassen en terrorismefinanciering FATF bewaard gebleven Pakistan op zijn “grijze lijst” voor terrorismefinanciering omdat het volgens aanvullende criteria niet aan een aantal van zijn doelstellingen heeft voldaan.
Pakistan staat sinds juni 2018 op de grijze lijst van de Paris Financial Action Group (FATF) wegens het niet controleren van het witwassen van geld, wat leidde tot de financiering van terrorisme, en kreeg een actieplan om het tegen oktober 2019 af te ronden.
Sindsdien staat het land op deze lijst omdat het de mandaten van de FATF niet vervult.
In reactie op het FATF-besluit van vrijdag zei minister van Energie Hammad Azhar dat Pakistan spoedig de twee resterende FATF-actieplannen zal uitvoeren.
Azhar zei op sociale media dat Pakistan zeven punten van het “actieplan” met betrekking tot het witwassen van geld aanpakte in een ongekend tijdsbestek, waarbij 26 van de 27 doelen voor terrorismefinanciering werden gehaald.
“Pakistan is nu slechts 2 punten verwijderd van het voltooien van beide FATF-actieplannen”, zei hij op een tweet.
“Veel landen zijn van mening dat we dit plan al hebben voltooid. De voltooiing van de technische parameters van de FATF door Pakistan zal binnenkort worden bevestigd, ondanks de problemen”, zei hij.
“Onze strijd tegen ML & TF gaat door met een niet-aflatende nationale inzet. We voeren een oorlog tegen deze activiteiten, niet alleen voor wereldwijde harmonie, maar vooral en voor onszelf”, zei Azhar in een andere tweet.
De plenaire vergadering van vrijdag besloot Pakistan uit te sluiten van de categorie, ook al voldeed het land aan 32 van de 34 actiepunten. Ochtendgloren Dat meldt het dagblad zaterdag.
De sterke vooruitgang van Pakistan bij het nakomen van zijn wereldwijde toezeggingen op het gebied van financiële criminaliteit werd echter geprezen tijdens de slotsessie van zijn hybride plenaire vergadering, waarin werd opgemerkt dat Pakistan 26 van de 27 actiepunten in zijn FATF-actieplan voor 2018 en zeven actiepuntenplan voor 2021 had voltooid Asia-Pacific Money Laundering Group (APG) bewakers.
De plenaire vergadering merkte op dat sinds juni 2018 – toen Pakistan zich op hoog politiek niveau toezegde samen te werken met de FATF en de APG om zijn antiwitwas-/antiterrorismefinancieringsregeling (AML / CFT) te versterken en zijn strategische strijd tegen financieringstekorten Terrorisme – De aanhoudende politieke inzet van het land heeft geleid tot aanzienlijke vooruitgang in het uitgebreide actieplan van de CFT, aldus het rapport.
De FATF heeft Pakistan aangemoedigd door te gaan met het zo snel mogelijk oplossen van het resterende punt door te blijven aantonen dat het onderzoek en de vervolging van terrorismefinanciering zich toespitst op de leiders en commandanten van door de VN aangewezen terroristische groeperingen.
Als reactie op andere tekortkomingen die later werden geïdentificeerd in de APG van 2019 van Pakistan Wederzijds evaluatierapport in juni 2021 heeft Pakistan zich op hoog niveau gecommitteerd om deze strategische tekortkomingen aan te pakken in overeenstemming met een nieuw actieplan, dat vooral gericht is op de bestrijding van het witwassen van geld.
“Sinds juni 2021 heeft Pakistan snelle stappen ondernomen om zijn antiwitwas- en antiterroristische financieringsregeling te verbeteren en heeft het zes van de zeven actiepunten vóór de relevante deadlines voltooid, inclusief door aan te tonen dat het de impact van sancties vergroot door personen aan te wijzen en entiteiten aan de VN. identificatie en vermindering en confiscatie van de opbrengsten van misdrijven in overeenstemming met het risicoprofiel van Pakistan, “zei de FATF.
“Pakistan moet blijven werken aan het aanpakken van een overblijvend punt in zijn actieplan voor 2021 door een positieve en aanhoudende trend aan te tonen naar complexe (witwas)onderzoeken en vervolgingen”, aldus de verklaring.
Ambtenaren zeiden dat het doel van Pakistan nu was om tegen eind januari 2023 volledig te voldoen aan het actieplan van 2021 om het witwassen van geld en de financiering van terrorisme te bestrijden.
Het land had twee parallelle actieplannen met in totaal 34 actiepunten, waarvan 30 geheel of grotendeels gericht waren op het terugdringen van witwassen en terrorismefinanciering. Het laatste actieplan witwassen van APG in 2021 richtte zich grotendeels op witwassen.
De afronding van het APG-Actieplan voor AML/CFT-effectiviteit is tevens een structurele maatregel van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) eind maart.
Het IMF heeft Pakistan onlangs gevraagd om de laatste hand te leggen aan het laatste punt in het actieplan ter bestrijding van het witwassen van geld en terrorismefinanciering van 2018 over de doeltreffendheid van onderzoeken en vervolgingen van hoge leiders van door de VN aangewezen terroristische groeperingen en om dringend iets te doen aan de tekortkomingen die zijn vastgesteld in de APG-peer recensie. Rapport Actieplan 2021.
Pakistan heeft tot nu toe voorkomen dat het op de zwarte lijst komt te staan ​​met de hulp van naaste bondgenoten zoals China, Turkije en Maleisië.
De FATF is een intergouvernementeel orgaan dat in 1989 is opgericht ter bestrijding van het witwassen van geld, de financiering van terrorisme en andere daarmee verband houdende bedreigingen van de integriteit van het internationale financiële stelsel.
De FATF heeft momenteel 39 leden, waaronder twee regionale organisaties – de Europese Commissie en de Samenwerkingsraad van de Golf. India is lid van het overleg van de FATF en haar Azië-Pacific-groep.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous post Wat speel je in het weekend?
Next post Zara, Paypal en Samsung hebben hun activiteiten in Rusland opgeschort vanwege de invasie van Oekraïne