Pakistan heeft een zelfmoordterrorist en een netwerk in Peshawar geïdentificeerd, zei de politie

Peshawar, Pakistan – Pakistaanse politie-onderzoekers zeiden zaterdag dat ze een zelfmoordterrorist en een netwerk hadden geïdentificeerd voor dodelijke explosie vrijdag in sjiitische moskee in Peshawar, in het noordwesten van Pakistan, heeft het ten minste 63 mensen geëist en bijna 200 gewond.

Volgens Muhammad Asim Khan, woordvoerder van het grootste ziekenhuis in Peshawar, Lady Reading, lagen nog 37 mensen in het ziekenhuis, van wie vijf in kritieke toestand.

regionale afdeling van de Islamitische Staat, De Islamitische Staat Khorasan of ISIS-Khij eiste de verantwoordelijkheid voor de aanslag op en zei dat deze was gepleegd door een Afghaanse zelfmoordterrorist, door een militante groepering geïdentificeerd als Julaibeed al-Kabuli.

Pakistaanse veiligheidsfunctionarissen zeiden dat de naam een ​​alias was en dat ze de aanvaller en zijn familie hadden geïdentificeerd. Muhammad Ali Saif, de speciale assistent van de provinciale eerste minister, vertelde zaterdag op een persconferentie dat “de rest van het netwerk binnen de komende 48 uur zal worden onthuld”. Hij weigerde meer details te verstrekken, daarbij verwijzend naar operationele gevoeligheid.

Andere veiligheidsfunctionarissen, die op voorwaarde van anonimiteit spraken vanwege de gevoeligheid van de zaak en het lopende onderzoek, zeiden dat de moordenaar een Afghaan was die decennia geleden naar Pakistan was geëmigreerd en met zijn gezin in het land woonde. Ambtenaren zeiden dat de ouders van de aanslagpleger de politie op de hoogte hadden gebracht van de verdwijning van hun zoon en vermoedden dat hij zich bij ISIS had aangesloten.

Onderzoekers zeggen dat de moordenaar aan het trainen was in Afghanistan en onlangs leek te zijn teruggekeerd.

Een hoge Pakistaanse politiefunctionaris zei dat de politie aanzienlijke vooruitgang heeft geboekt bij het onderzoeken van camerabeelden en forensisch bewijs om het netwerk van de aanvaller te identificeren.

De moord op vrijdag voegt nieuwe complexiteit toe aan wetshandhavingsinstanties die al worden geconfronteerd met de opnieuw opkomende Taliban in Pakistan. Ook Baluch-separatisten in het zuidwesten van het land hebben de afgelopen maanden aanslagen gepleegd.

Veiligheidsfunctionarissen zeggen dat ISIS-K blijft opereren vanuit buurland Afghanistan, maar nadat het het doelwit was van de Afghaanse Taliban, heeft het zich over het hele land verspreid, niet langer in grote groepen en heeft het geen fysiek grondgebied.

Ambtenaren die de situatie van militanten in Afghanistan in de gaten houden, zeggen dat bijna 1.600 ISIS-K-strijders vluchtten toen de Taliban de beruchte Pul-e-Charkhi-gevangenis in de buitenwijken van Kabul, de Afghaanse hoofdstad, veroverden, kort voordat het in augustus de macht overnam.

De Taliban hebben sindsdien bijna de helft van de militante voortvluchtigen van ISIS-K gevangengenomen of gedood, maar velen zijn nog steeds op vrije voeten, waaronder enkele Pakistanen, zeggen functionarissen.

Pakistan heeft zich tot het nieuwe Taliban-leiderschap in Kabul gewend voor informatie over ontsnapte militanten, maar heeft te horen gekregen dat alle gevangenisgegevens zijn verbrand kort voordat de Taliban de gevangenis bezetten, aldus een Pakistaanse veiligheidsfunctionaris.

In Peshawar werd zaterdag het oude deel van de stad beschut toen er begrafenisgebeden werden gehouden voor verschillende doden. Veel families van de doden waren van plan hun dierbaren in Peshawar te begraven, anderen waren van plan hen te begraven in hun inheemse stamdistrict Kurram aan de grens met Afghanistan.

Ismail Khan gemeld uit Peshawar en Salman Masood uit Islamabad, Pakistan.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous post De geallieerden richten zich op de veiligheid van Zelenský en andere Oekraïense leiders
Next post Poetin zegt dat sancties tegen Oekraïne hetzelfde zijn als de oorlog verklaren