Russische troepen slaan burgers, zoals Poetin sancties “oorlogsverklaring” noemt

MYKOLAIV, Oekraïne – President Vladimir V. Poetin waarschuwde zaterdag dat de verlammende economische sancties die door het Westen waren opgelegd “als een oorlogsverklaring” waren toen het Russische leger burgerdoelen beukte en doorging met beschietingen in de buurt van de eerste beschermde routes om belegerde Oekraïners toe te laten. op de vlucht, waarbij duidelijk het staakt-het-vuren wordt geschonden dat slechts een paar uur geleden is overeengekomen.

De Russische aanval nabij de “humanitaire corridors” die door Oekraïense functionarissen zijn gemeld, kwam uren nadat de twee landen waren overeengekomen veilige routes te openen voor de mensen om te ontsnappen uit Mariupol, een grote havenstad in de Zee van Azov, waar tienduizenden mensen zichzelf gevonden. warmte, elektriciteit of water voor drie dagen en Volnovakha, een andere onrustige stad 40 mijl naar het noorden.

Tien dagen na de Russische invasie maakten de beschietingen op de corridor duidelijk dat Poetin had besloten de civiele infrastructuur te ontmantelen en basisvoorzieningen en buurten te verpletteren in een aanhoudende aanval die leidde tot wat de Verenigde Naties de snelst bewegende uittocht van Europese vluchtelingen sinds de Tweede Wereldoorlog noemen. II.

Op een persconferentie in de hoofdstad Kiev presenteerden de Oekraïense autoriteiten een tiental Russische krijgsgevangenen met gestenigde gezichten, die spraken over de chaotische schietpartijen die leidden tot hun gevangenneming, en veroordeelden de Russische leiders.

Het was onmogelijk te zeggen of de soldaten onder dwang spraken. De Geneefse Conventie verbiedt legers om gevangenen aan te bieden.

In zijn eerste wijdverbreide opmerkingen sinds het begin van de oorlog heeft de heer Poetin gedreigd Oekraïne volledig te verzwelgen, een voormalige Sovjetrepubliek van bijna 44 miljoen mensen die 30 jaar geleden de onafhankelijkheid van Moskou uitriep.

“Het huidige leiderschap moet begrijpen dat als ze blijven doen wat ze doen, ze de toekomst van de Oekraïense staat op het spel zetten”, zei Poetin. “Als dat gebeurt, zullen ze de schuld moeten krijgen.”

Naast de waarschuwing tegen sancties die de Russische economie hebben verpletterd, zei Poetin dat de instelling van een no-flyzone boven Oekraïne – die Oekraïense functionarissen hadden geëist, maar de NAVO tot dusver heeft geweigerd – “zal worden gezien als betrokken bij gewapende conflicten”.

De dreigementen van Poetin kwamen toen inwoners van de eerste grote stad, die bezweken was aan Russische troepen, Cherson in het zuiden van Oekraïne, de straat op gingen om te protesteren, te zingen en Oekraïense vlaggen te zwaaien. De demonstraties zijn tot nu toe het meest zichtbare voorbeeld van verzet tegen de Russische bezetting en een directe berisping tegen de bewering van de heer Poetin dat het Russische leger Oekraïense steden bevrijdt.

Rond 10.00 uur begonnen honderden mensen zich te verzamelen op het Vrijheidsplein in het centrum van Cherson, volgens video’s van de plaats delict. In één video stond een man op een Russische gepantserde personeelswagen, zwaaiend met een Oekraïense vlag terwijl hij door de straat reed, waardoor de toeschouwers juichten.

Burgemeester Ihor Kolykhaev zei dat Russische troepen in de lucht schoten om de menigte uiteen te drijven, hoewel demonstranten aanvankelijk in het gebied bleven. Er zijn geen meldingen van slachtoffers, zei hij, eraan toevoegend dat de menigte wordt geschat op ongeveer 2.000 mensen.

De protesten onderstreepten de uitdagingen waarmee het Russische leger wordt geconfronteerd bij het veroveren en behouden van Oekraïens grondgebied. Poetin houdt vol dat Oekraïners en Russen “één volk” zijn en beschreef verzet tegen de Russische invasie als een product van hersenspoeling door beschamende westerse operators en “neonazi’s” in de regering van Kiev.

Maar Kolykhaev zei dat het belachelijk was dat Russische troepen stadsdiensten en aanvoerlijnen voor medicijnen en andere basisgoederen vernietigden en zich vervolgens presenteerden als ‘vriendelijke bevrijders’. Russische troepen bezetten woensdag Cherson na een meedogenloze strijd waarbij 300 mensen omkwamen, waaronder tientallen burgers, zei hij.

“Hij zal eerst een kritieke situatie creëren”, zei Kolykhaev in een sms, “dan zal hij ons heldhaftig redden.”

De Russische aanval vergrootte ook de wanhoop in Mariupol, een grote stad met bijna een half miljoen inwoners in het zuiden van Oekraïne, waar bewoners beschreven kinderen die vastzaten in luchtafweerschuilplaatsen zonder voedsel, water of warmte. Ondanks de dagelijkse bombardementen van Russische troepen die de stad omsingelden, was het grotendeels onmogelijk om medische voorraden en andere hulp naar de stad te brengen, waar de lokale overheid weigerde op te geven.

“De beschietingen zijn constant en willekeurig”, zei Diana Berg, een inwoner van Mariupol, donderdag. “Alles wat ik ooit als een nachtmerrie heb beschouwd, is niets vergeleken met wat ik zie.”

Volgens haar was Mariupol afgesneden van de telecommunicatie, wat betekent dat er geen internet, mobiele telefoon, elektriciteit of warm water is. Volgens haar stichtten de bewoners branden op straat om warm te blijven. ‘En als je op straat bent, kan er elk moment een raket naast je landen’, zei mevrouw Berg.

In een poging om het lijden te verlichten, zei het Russische ministerie van Defensie zaterdag ja ingestemd met de wapenstilstand en veilige routes voor de inwoners van Mariupol en Volnovakh, een nabijgelegen stad in even wanhopige zeestraten, beginnend om 10.00 uur Moskouse tijd.

Oekraïense functionarissen zeiden echter dat Russische troepen de overeenkomst snel hadden geschonden en waarschuwden inwoners die van plan waren de stad te verlaten om terug te keren en zich te verbergen. “De Russische kant houdt zich niet aan het staakt-het-vuren en gaat door met het bombarderen van Mariupol en de omliggende regio’s”, zei de regering van Mariupol zaterdagmiddag.

Minstens 1,2 miljoen mensen zijn sinds het begin van de oorlog naar Oekraïne in buurlanden gevlucht, zei het hoofd van de VN-vluchtelingenorganisatie zaterdag. De beweging, voornamelijk vrouwen en kinderen, komt sneller dan tijdens het hoogtepunt van de Balkanoorlogen in de jaren negentig en veel sneller dan tijdens de Hongaarse vluchtelingencrisis in 1956, toen Sovjettroepen de opstand in het land neersloegen, zei Filippo. Grandi, Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de VN.

“Dit is de snelst groeiende vluchtelingencrisis – laten we het alsjeblieft de vluchtelingencrisis noemen, het is een vluchtelingencrisis – sinds de Tweede Wereldoorlog”, zei Grandi in een interview na zijn terugkeer van een bezoek aan de grens tussen Oekraïne en Moldavië.

Hij zei vooral getroffen te zijn door de ontstellende plotselingheid waarmee de voorbijtrekkende vluchtelingen uit het comfortabele leven van de tot dan toe rustige en functionele steden werden weggerukt.

“Het is een lawine van mensen met auto’s en huisdieren”, zei Grandi. “Hele steden lopen leeg en overschrijden grenzen.”

Polen ontving het grootste aantal Oekraïners, maar de heer Grandi maakte zich vooral zorgen over Moldavië, dat meer vluchtelingen per hoofd van de bevolking ontving dan enig ander buurland in Oekraïne. Op 24 februari zijn meer dan 200.000 mensen uit Oekraïne Moldavië binnengekomen, met 2,6 miljoen inwoners en een van de armste landen van Europa.

In tegenstelling tot zijn westelijke buren, is Moldavië geen lid van de Europese Unie en heeft het daarom geen significante institutionele steun van het blok.

Terwijl de Verenigde Staten en hun NAVO-bondgenoten het overweldigde en overweldigde Oekraïense leger wilden bevoorraden met Javelin- en Stinger-raketten en andere wapens, zeiden westerse functionarissen dat het Russische offensief op hardnekkig verzet stuitte.

Buiten Kiev waren er felle aanvallen en tegenaanvallen terwijl Oekraïense troepen vochten om te voorkomen dat de Russen de stad omsingelden. Een konvooi van 65 mijl van militaire voertuigen dat Kiev vanuit het noorden nadert, lijkt grotendeels tot stilstand te zijn gekomen, volgens westerse analisten, en het Oekraïense leger heeft gezegd dat zijn troepen het aanvallen waar ze kunnen.

De persconferentie van zaterdag met Russische krijgsgevangenen werd haastig gehouden door de Oekraïense autoriteiten om hun bewering te ondersteunen dat het Oekraïense leger zich met succes verdedigde tegen Russische troepen die geplaagd werden door logistieke problemen en een laag moreel.

Russische soldaten, die uit de voorbereide verklaringen lazen en vragen beantwoordden terwijl ze werden bekeken door gemaskerde en zwaarbewapende veiligheidsfunctionarissen, beschreven dat ze waren gevangengenomen nadat hun gepantserde konvooien waren overvallen.

“De hele colonne is afgebrand”, zei een soldaat die zich voorstelde als luitenant Dmitry Kovalensky. Hij zei dat zijn tankeenheid werd aangevallen door wat volgens hem een ​​mengsel was van bewapende drone-projectielen en antitankraketten nabij Sumy in het noordoosten van Oekraïne. Hij zei dat hij het bos in rende en het later opgaf.

Er was één aanwijzing dat de gevangenen zich tijdens de persconferentie zorgen maakten over hun uiterlijk. “Nu, na deze persconferentie, ben ik niet alleen bang voor mezelf, maar ook voor mijn familie”, zei Sgt. zei Michail Kulikov.

In zijn laatste beoordelingen Over de Russische aanval zei het Britse ministerie van Defensie dat Oekraïne drie belangrijke steden – Charkov, Tsjernihiv en Mariupol – evenals Soemy bleef bezetten, hoewel het “zeer waarschijnlijk” is dat Russische troepen alle vier omsingelden.

Westerse analisten zeggen dat Rusland lijkt te verhuizen naar de zuidelijke havenstad Mykolaiv, waar inwoners en het leger zich voorbereidden op een onmiddellijke aanval. Maar deze troepen konden de stad omzeilen om hun opmars naar Odessa, een belangrijke haven aan de Zwarte Zee en het hoofdkwartier van de Oekraïense marine, te versnellen.

De Oekraïense minister van Defensie zei zaterdag dat de strijdkrachten en steden van zijn land het meest kwetsbaar zijn voor luchtaanvallen. “Vliegtuigen van alle soorten bombarderen steden, dorpen en civiele infrastructuur, inclusief kritieke en gevaarlijke kern- en waterkrachtcentrales”, zei minister Oleksii Reznikov in een verklaring.

Hij zei dat Russische troepen woonwijken, scholen, ziekenhuizen en kerken hadden getroffen en hubs hadden beschoten toen mensen probeerden te vluchten.

Het belangrijkste doel van de Russische strijdkrachten is om Kiev te omsingelen, zei de heer Reznikov, en om het verzet te verzwakken in de steden die Russische troepen hebben omsingeld of die op verovering aandringen.

Michael Schwirtz gerapporteerd vanuit Mykolaiv in Oekraïne; Andrew E. Kramer uit Kiev, Oekraïne; en Michael Levenson Vanuit New York. Hij droeg een rapport bij Marc Santora in Lviv, Oekraïne; Patrick Kingsley in Chisinau, Moldavië; en Masha Froliak in Kiev.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous post De coöperatieve campagne Halo Infinite is uitgesteld, 343 met als doel deze later in seizoen 2 af te leveren
Next post Kaarten van Oekraïne: de wapenstilstand werd onderbroken in het zuiden toen Rusland oprukte naar Kiev