Russische troepen trekken Oekraïense hoofdstad Kiev binnen

De Russische president Vladimir Poetin heeft een invasie bevolen ondanks strengere sancties door de internationale gemeenschap en wijdverbreide veroordeling, onder meer door de NAVO-, VN- en G7-leiders.

Op donderdag vergeleek Zelensky de acties van Rusland met die van de Sovjet-Unie en beschreef de invasie als “het geluid van een nieuw ijzeren gordijn dat valt en Rusland afsluit van de beschaafde wereld.”

Hij vroeg ook wereldleiders om “krachtige hulp” in de strijd tegen Rusland op vele fronten, en zei dat als ze dat niet deden, “de oorlog morgen op je deur zal kloppen.”

Daartoe zei president Joe Biden dat hij meer troepen naar Duitsland zou sturen om de NAVO-leden te versterken tegen de Russische agressie, hoewel hij duidelijk maakte dat Amerikaanse troepen hij zou niet in de frontlinie staan conflict. In plaats daarvan kondigde hij nieuwe sancties aan, waaronder het blokkeren van de activa van vier grote Russische banken, het controleren van de export en het bestraffen van andere oligarchen en hun families.

“Dit is een gevaarlijk moment voor heel Europa en de vrijheid over de hele wereld”, zei hij.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous post Foto’s van wereldwijde protesten tegen de Russische inval in Oekraïne
Next post Rusland verbood deelname aan Eurovisie 2022 vanwege de invasie van Oekraïne