TikTok’s oorlogsvideo’s in Oekraïne roepen vragen op over de verspreiding van verkeerde informatie

TikTok en andere sociale-mediaplatforms staan ​​ook onder druk van Amerikaanse wetgevers en Oekraïense functionarissen om de verkeerde informatie van Rusland over de oorlog te beteugelen, vooral van door de staat gesponsorde media zoals Russia Today en Spoetnik. Als reactie zei YouTube dat het Russia Today en Sputnik in de Europese Unie zou blokkeren, terwijl Twitter en Meta, het moederbedrijf van Facebook, zeiden dat het inhoud van winkels zou labelen als door de staat gesponsord.

TikTok verbood ook Spoetnik en Russia Today in de EU en zei vrijdag dat het winkels zou gaan labelen als door de staat gesponsord in landen waar ze nog beschikbaar waren. De app zei donderdag ook dat het meer middelen had toegewezen om misleidende inhoud over de oorlog te controleren.

“We blijven reageren op de oorlog in Oekraïne met verhoogde veiligheidsmaatregelen om opkomende bedreigingen te detecteren en schadelijke verkeerde informatie te elimineren”, zegt Hilary McQuaide, woordvoerster van TikTok.

TikTok is jarenlang grotendeels ontsnapt aan de constante controle van de inhoud. In tegenstelling tot Facebook, dat al sinds 2004 bestaat en YouTube, dat in 2005 werd opgericht, is TikTok pas de laatste vijf jaar op grote schaal gebruikt. In bezit Chinese ByteDans, de applicatie is ontworpen om het gemakkelijk te maken om video’s van één tot drie minuten te maken en te delen. Het heeft een reputatie opgebouwd als een bestemming voor verslavende, gekke en vermakelijke video’s, vooral voor jonge gebruikers.

De applicatie heeft in het verleden enige controverse doorgemaakt. Hij stond voor vragen schadelijke rages die ook van zijn platform leek te komen of het minderjarige gebruikers toestaat en hun privacy voldoende beschermt.

De oorlog in Oekraïne weegt echter zwaarder dan de problemen waarmee TikTok wordt geconfronteerd, dat wereldwijd meer dan een miljard gebruikers heeft.

Volgens een recensie van The Times is de hoeveelheid oorlogsinhoud in de app veel groter dan die op sommige andere sociale netwerken. De hashtag #Ukrainewar is bijna 500 miljoen keer bekeken op TikTok, en enkele van de meest populaire video’s hebben bijna een miljoen likes gekregen. De hashtag #Ukrainewar op Instagram had daarentegen 125.000 berichten en de populairste video’s werden tienduizenden keren bekeken.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous post De kernreactoren van Oekraïne zijn nu oorlogsgebieden
Next post Oorlog in Oekraïne: burgers evacueren de stad Irpin omdat huizen zijn verwoest