De Oekraïense oorlog stelt China’s connectie met Rusland “zonder beperking” op de proef.

PEKING: Chinese president Si Jinping en de Russische tegenhanger Vladimir Poetin dronk op een vriendschappelijke bijeenkomst in februari op een vriendschap zonder beperkingen, maar slechts een maand later wordt deze band op de proef gesteld door de oorlog in Oekraïne.
Met internationale verontwaardiging en toenemende sancties tegen Rusland probeert Peking te voorkomen dat het wordt besmet door zijn banden met Moskou, terwijl het steeds nauwere banden onderhoudt.
Eens bittere rivalen uit de Koude Oorlog, China en Rusland, zijn dichterbij dan ooit gekomen sinds Si Jinping tien jaar geleden aan de macht kwam, gedreven door een gemeenschappelijk verlangen om op te staan ​​tegen de Amerikaanse macht.
China lijkt echter verrast te zijn door het Russische militaire offensief, het scherpe Oekraïense verzet en de omvang van het daaruit voortvloeiende internationale verzet tegen het Kremlin.
Peking, dat al lang respect voor territoriale integriteit eist in grensgeschillen met zijn eigen buren, is gedwongen retorische vooroordelen te uiten tegen Oekraïne om Rusland niet van streek te maken.
China handhaaft de nationale soevereiniteit, maar dringt erop aan dat de bezorgdheid van Moskou over Oekraïne en de bredere door de VS geleide uitbreiding van de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO) gerechtvaardigd zijn.
Ze weigerde Moskou te veroordelen, terwijl Chinese regeringswoordvoerders op persconferenties demonstreerden dat buitenlandse journalisten de aanval op Oekraïne beschreven als een ‘invasie’.
Tegelijkertijd probeerden censors op het streng gecontroleerde Chinese internet vorm te geven aan het binnenlandse publieke discours, waarbij ze aanvankelijk luide berichten toestonden die volgden op de anti-Amerikaanse retoriek van Peking, voordat ze zich wendden tot het schrobben van wellustige berichten waarin vrouwen werden geobjectiveerd die Oekraïne ontvluchtten en anti-oorlogsgevoelens.
“Je hebt misschien verwarring gezien in de eerste verklaringen”, zegt Sergei Radchenko, een professor aan de Johns Hopkins School of Advanced International Studies.
Als de situatie niet wordt opgehelderd, loopt Peking het risico om als Poetin te worden bestempeld, waardoor westerse handelspartners mogelijk van zich vervreemden en het slechte evenwicht in de betrekkingen die China de afgelopen jaren met Rusland en Oekraïne heeft opgebouwd, in gevaar wordt gebracht.
Volgens Richard Ghiasy, een expert bij het Haags Centrum voor Strategische Studies, heeft de situatie China feitelijk verlamd.
“Veiligheidsbelangen wegen bijna altijd zwaarder dan economische belangen” in de berekening van China en zullen niet fundamenteel evolueren naar een meer pro-Oekraïense houding, zei hij tegen AFP.
Rusland is een “gigantische, nucleair bewapende en hulpbronnenrijke buur” met wie China geen agitatie zal riskeren, zei Ghias.
De moeilijke positie van Peking wordt nog verergerd door de benarde situatie van zijn 6.000 burgers in Oekraïne, die nu geleidelijk worden geëvacueerd over de weg en per spoor naar de buurlanden, samen met andere ontheemden.
Meer dan een dozijn regeringen hebben er bij hun burgers op aangedrongen Oekraïne medio februari te verlaten, maar China heeft daarvan afgezien.
In plaats daarvan riep het zijn burgers op om “kalm te blijven” en thuis te blijven, zelfs als Russische troepen naar Oekraïense bodem verhuisden, en werden ze gedwongen de voorgestelde luchtbeweging te annuleren nadat Oekraïne zijn luchtruim voor burgervliegtuigen had gesloten.
Als een teken van Peking’s misverstand over de situatie, drong zijn ambassade in Oekraïne er in eerste instantie bij zijn burgers op aan om als voorzorgsmaatregel een sterke rode vlag van China op hun auto’s te tonen, en de raad trok deze snel in nadat sommigen vijandigheid van de lokale bevolking hadden gemeld.
“Het politieke standpunt van de Chinese regering heeft de zaken voor Chinese burgers gecompliceerd”, zegt Manoj Kewalramani, een in Bangalore gevestigde Chinese expert bij het Takshashila-instituut.
“Als we Chinese slachtoffers zien in Oekraïne, zal het moeilijker zijn om de pro-Russische neutraliteit van de Chinese regering die we vandaag zien te handhaven”, voegde Kewalramani eraan toe.
Met weinig manoeuvreerruimte neemt China de mantel van een tussenpersoon aan.
In een oproep vorige week riep Jinping Poetin op om de crisis op te lossen door een “duurzaam Europees veiligheidsmechanisme te creëren door middel van onderhandelingen”, en de Chinese minister van Buitenlandse Zaken vertelde zijn Oekraïense tegenhanger dat Peking “spijt” had van het conflict en hoopte dat beide partijen een diplomatieke oplossing zouden vinden .
Maar elke bemiddelingsrol die China op zich neemt, zou stoppen voordat het zijn invloed zou gebruiken om Poetin te veranderen, zei Steve Tsang, directeur van het Chinese Instituut van de London School of Oriental and African Studies.
“Het is externe neutraliteit, maar in feite staat het nog steeds aan de kant van Rusland”, zei Tsang.
Volgens analisten is de onderhandelde oplossing nu het minst slechte scenario van China.
Het worstcasescenario, zei Tsang, zou zijn dat aanscherping van de sancties tegen Rusland – of het mislukken van zijn militaire doelen in Oekraïne – zou resulteren in een opstand die Poetin van de macht zou verdrijven, mogelijk leidend tot een pro-westerse regering in Moskou.
“Ik betwijfel of Si Jinping wil dat de oorlog in Oekraïne verder escaleert”, zei Tsang.
“Maar hij zou graag zien dat Poetin kan krijgen wat hij wil zonder al te veel nevenschade te veroorzaken… aan China en zijn banden met de rest van de wereld.”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous post Rusland: Poetin zegt dat de toekomst van Oekraïne twijfelachtig is omdat het staakt-het-vuren instort
Next post Noord-Korea heeft nieuwe tests op een spionagesatelliet bevestigd