Rusland: Poetin zegt dat de toekomst van Oekraïne twijfelachtig is omdat het staakt-het-vuren instort

LYIV: De Russische president Vladimir Poetin waarschuwde zaterdag dat de staat van Oekraïne op het spel staat, en vergeleek westerse sancties met Rusland om “de oorlog te verklaren” terwijl de beloofde wapenstilstand in de belegerde havenstad Mariupol instortte te midden van terreur.
Met de groeiende retoriek van het Kremlin en verlichting van de gevechten, ontbonden ze, Russische troepen gingen door met het beschieten van de belegerde steden en het aantal Oekraïners dat uit hun land werd verdreven, steeg tot 1,4 miljoen. Zaterdagnacht hadden Russische troepen de beschietingen op Mariupol geïntensiveerd terwijl ze krachtige bommen afwierpen op het gebied van Tsjernihiv, een stad ten noorden van Kiev, zeiden Oekraïense functionarissen.
Verlaten moeders rouwden om de gedode kinderen, de gewonde soldaten werden uitgerust met tourniquets en de artsen werkten in het licht van hun mobiele telefoons terwijl verlatenheid en wanhoop doordrongen. Poetin bleef de Oekraïense leiders de schuld geven van dit alles en bekritiseerde hun verzet tegen de invasie.
“Als ze blijven doen wat ze doen, zetten ze vraagtekens bij de toekomst van de Oekraïense staat”, zei hij. “En als dat gebeurt, is het volledig hun schuld.”
Hij trad ook op tegen westerse sancties, die de Russische economie verlamden en de waarde van de munt deed dalen.
“Deze sancties, die worden opgelegd, zijn vergelijkbaar met het verklaren van de oorlog”, zei hij tijdens een televisieontmoeting met de Russische stewardessen Aeroflot. ‘Maar godzijdank zijn we er nog niet.’
Het financiële systeem van Rusland kreeg opnieuw een klap toen Mastercard en Visa aankondigden de activiteiten in het land op te schorten.
Tien dagen na de invasie van Russische troepen toonde de strijd om een ​​tijdelijk staakt-het-vuren af ​​te dwingen in Mariupol en de oostelijke stad Volnovakh de broosheid van de inspanningen om de gevechten in het hele land te stoppen. Oekraïne.
Oekraïense functionarissen zeiden dat Russische artillerievuur en luchtaanvallen de bewoners verhinderden te vertrekken voordat de afgesproken evacuatie begon. Poetin beschuldigt Oekraïne ervan de inspanning te saboteren.
Volgens Davyd Arakhami, lid van de Oekraïense delegatie, vindt maandag de derde gespreksronde tussen Rusland en Oekraïne plaats. Hij gaf geen verdere details, ook niet waar ze zullen plaatsvinden.
Eerdere bijeenkomsten hebben plaatsgevonden in Wit-Rusland en hebben geleid tot een mislukte overeenkomst over een staakt-het-vuren om humanitaire corridors te creëren om kinderen, vrouwen en ouderen te evacueren uit belegerde steden waar apotheken leeg zijn en honderdduizenden mensen met voedsel- en watertekorten worden geconfronteerd. wonden bezweken aan hun wonden.
De burgemeester van Mariupol, Vadym Boychenko, zei in commentaren op de Oekraïense televisie dat duizenden inwoners zich hadden verzameld om de stad met 430.000 inwoners veilig te verlaten toen de beschietingen begonnen en de evacuatie werd gestopt. Later op de dag zei hij dat de aanval verder escaleerde.
“De stad verkeert in een zeer, zeer moeilijke staat van beleg”, vertelde Boychenko aan de Oekraïense televisie. “De meedogenloze beschietingen van flatgebouwen gaan door, vliegtuigen werpen bommen op woonwijken. De Russische bezetters gebruiken zware artillerie, waaronder verschillende Grad-raketwerpers.”
Rusland heeft aanzienlijke vooruitgang geboekt in het zuiden en heeft geprobeerd Oekraïne de toegang tot de zee af te sluiten. De verovering van Mariupol zou Rusland in staat stellen een grondcorridor naar de Krim te creëren, die het in 2014 annexeerde.
Ondertussen zei het hoofd van de regio Tsjernihiv dat Rusland krachtige bommen had laten vallen op woonwijken van de stad met dezelfde naam, die 290.000 inwoners telt. Vjatsjeslav Chaus plaatste op internet een foto van wat hij zei dat het een ontplofte FAB-500 was, een bom van 500 kilo.
“Meestal wordt dit wapen gebruikt tegen militair-industriële faciliteiten en versterkte constructies”, zei Chaus. “Maar in Tsjernihiv, tegen woonwijken.”
In een toespraak tot de Oekraïners op zaterdag zei de president Volodymyr Zelensky Hij wees op “500 kilogram bommen, die op de huizen van Oekraïners werden gedropt. Kijk naar Borodyanka, de verwoeste scholen, de doodgeschoten kleuterscholen. Bij de beschadigde Maria-Hemelvaartkathedraal in Charkov. Kijk wat Rusland heeft gedaan.”
Het Westen steunt Oekraïne in grote lijnen, biedt hulp en wapens en heeft Rusland uitgebreide sancties opgelegd. Maar de strijd zelf werd overgelaten aan de Oekraïners, die een mengeling van moedige vastberadenheid en ontmoediging uitdrukten.
“Oekraïne bloedt”, zei minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Kuleba in een video die zaterdag werd vrijgegeven, “maar Oekraïne is niet gevallen.”
Russische troepen rukten op naar een derde kerncentrale toen ze al de controle hadden over een van de vier gesloten en Tsjernobyl-centrales van het land, vertelde Zelensky aan de Amerikaanse wetgevers.
Zelensky vroeg de wetgever om verdere hulp, met name voor straaljagers, die zouden helpen de lucht boven Oekraïne te beveiligen, hoewel hij erop stond dat Rusland zou worden verslagen.
“We brengen de bezetter verliezen toe die ze in de ergste nachtmerrie niet konden zien”, zei Zelenskyj.
Russische troepen namen deze week de controle over de havenstad Cherson in het zuiden van het land. Ondanks de omringende Kharkov, Mykolaiv, Chernihiv en Sumy, zijn de Oekraïense troepen erin geslaagd de controle te behouden over de belangrijkste steden in Midden- en Zuidoost-Oekraïne, zei Zelensky.
De Amerikaanse president Joe Biden noemde Zelenský vroeg in Kiev de tijd om Russische sancties te bespreken en de Amerikaanse hulp aan Oekraïne te versnellen. Het Witte Huis zei dat het gesprek ook gesprekken tussen Rusland en Oekraïne omvatte, maar gaf geen details.
Ondertussen was de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken in Polen voor een ontmoeting met de premier en de minister van Buitenlandse Zaken, de dag na het bijwonen van een NAVO-bijeenkomst in Brussel, waar de alliantie beloofde de steun voor de leden van de oostelijke vleugel te vergroten.
Blinken sprak ook met de Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi, die zei dat Peking gekant was tegen stappen die “olie aan de vlammen toevoegen” in Oekraïne, zei het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken. Blinken zei dat de wereld kijkt welke landen zullen opkomen voor vrijheid en soevereiniteit, zei het ministerie van Buitenlandse Zaken.
In Moskou had de Israëlische premier Naftali Bennett een ontmoeting met Poetin in het Kremlin. Israël onderhoudt goede betrekkingen met zowel Rusland als Oekraïne, en Bennett heeft aangeboden als bemiddelaar in het conflict op te treden, maar er zijn geen details over de ontmoeting onmiddellijk naar voren gekomen. Het kantoor van Bennett zei echter dat hij twee keer met Zelensky had gesproken.
Na westerse sancties heeft Aeroflot, het vlaggenschip van de Russische staatsluchtvaartmaatschappij, plannen aangekondigd om vanaf dinsdag alle internationale vluchten behalve Wit-Rusland stop te zetten.
Het aantal slachtoffers van het conflict was moeilijk te meten. Het VN-Mensenrechtenbureau heeft gezegd dat er sinds de Russische inval in Oekraïne op 24 februari ten minste 351 burgers zijn omgekomen, maar dat het werkelijke aantal waarschijnlijk veel hoger zal zijn. Het Russische leger, dat geen regelmatige updates over verliezen geeft, zei woensdag dat 498 van zijn soldaten waren gedood.
Het Oekraïense leger is aanzienlijk superieur aan het Russische leger, maar zijn professionele en vrijwillige strijdkrachten hebben met niet-aflatende vasthoudendheid weerstand geboden. Zelfs in de steden die vielen, waren er tekenen van verzet.
Kijkers in Tsjernihiv juichten toen ze zagen hoe een Russisch militair vliegtuig uit de lucht viel en neerstortte, volgens een video vrijgegeven door de Oekraïense regering. In Cherson zwaaiden honderden demonstranten met zand met blauwe en gele Oekraïense vlaggen en schreeuwden: “Ga naar huis.”
Een enorme Russische pantsercolonne die de hoofdstad van Oekraïne bedreigde, bleef in de buurt van Kiev tegengehouden. De Oekraïense presidentieel adviseur Oleksiy Arestovich zei zaterdagmiddag dat de militaire situatie over het algemeen rustiger was en dat de Russische troepen “sinds de ochtend geen actieve stappen hebben ondernomen”.
Zelensky vroeg om een ​​vliegverbod boven zijn land en bekritiseerde de NAVO omdat ze weigerde die in te voeren, en waarschuwde dat “alle mensen die vandaag sterven, ook voor jou zullen sterven”.
Poetin waarschuwde dat de no-flyzone als een vijandige daad zou worden beschouwd, en de NAVO zei dat ze geen plannen had om deze in te stellen. Westerse functionarissen zeiden dat de belangrijkste reden de wens was om de oorlog niet buiten Oekraïne te verspreiden.
Het Amerikaanse Congres overweegt een noodfinanciering van 10 miljard dollar voor humanitaire hulp en veiligheidsbehoeften. De VN zei dat ze haar humanitaire operaties zowel binnen als buiten Oekraïne zouden opvoeren, en de Veiligheidsraad heeft maandag een verslechterende bijeenkomst gepland.
Het Wereldvoedselprogramma van de VN heeft gewaarschuwd voor de dreigende hongercrisis in Oekraïne, een belangrijke wereldwijde leverancier van tarwe, en zei dat miljoenen mensen onmiddellijk voedselhulp nodig zouden hebben.
Het centraal station van Kiev bleef vol met mensen die wanhopig wilden ontsnappen. “Mensen willen gewoon leven”, zei een vrouw, Ksenia.
over leven,” zei een vrouw, Ksenia.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous post Oorlog in Oekraïne: Russische invasie ondersteunt Finse NAVO-steun
Next post De Oekraïense oorlog stelt China’s connectie met Rusland “zonder beperking” op de proef.