Russische gevangenen en Oekraïense soldaten beschrijven twee kanten van het conflict

Kiev, Oekraïne – Een tiental Russische krijgsgevangenen met stenen gezichten zaten zaterdag in een vergaderruimte van een Oekraïens persbureau, hun handen nog steeds vuil van het slagveld, en beschreef dat ze waren gevangengenomen nadat hun gepantserde konvooien waren overvallen.

Luitenant Dmitry Kovalensky, die vocht in een Russische tankeenheid en sprak in opdracht van zijn Oekraïense ontvoerders, zei dat hij onlangs onder vuur was komen te liggen van bewapende drone en vuurde vanaf de schouder antitankraketten af ​​op de weg bij Sumy in het noordoosten van Oekraïne. “De hele pilaar is verbrand”, zei hij.

Op ongeveer dezelfde tijd en een paar kilometer verderop, op een geïmproviseerde Oekraïense militaire basis in een verlaten gebouw aan de westelijke rand van Kiev, bereidden Oekraïense soldaten zich voor op dezelfde soort aanval als de eenheid van luitenant Kovalensky had ondernomen.

Luitenant Yevgeny Jarancev, een Oekraïense officier, zei dat de soldaten van zijn land anders vochten dan de Russen. Eenheden onder zijn bevel zijn gegroepeerd in kleine, behendige eenheden die kunnen binnensluipen en omslachtige kolommen van Russische tanks kunnen aanvallen.

“Ze hebben veel tanks, wij hebben veel antitankwapens”, zei luitenant Jarancev, die eerder met een vrijwilligersgroep in Oost-Oekraïne tegen Rusland had gevochten. “Het viel ons toen gewoon op. In de stad is het makkelijker om te vechten.”

Twee jonge officieren – van dezelfde rang maar die elk een ander land vertegenwoordigen – leverden enkele van de weinige directe rapporten van de gevechten die plaatsvonden in de Tiendaagse Oorlog. De Rus was krijgsgevangene en sprak onder toeziend oog van zwaarbewapende Oekraïense veiligheidsfunctionarissen. De Oekraïner sprak terwijl hij de nieuw verworven, geavanceerde wapens uit de Verenigde Staten demonstreerde.

Soldatenrapporten van beide kanten geven weinig inzicht in hoe de oorlog rond Kiev in het noorden verloopt. Daar, grotendeels afhankelijk van hinderlaagtactieken, vertraagden Oekraïense troepen de Russische campagne om de hoofdstad te omsingelen en te veroveren, zelfs terwijl Russische troepen door het zuiden renden.

Luitenant Kovalensky en andere Russische gevangenen werden tijdens een persconferentie voorgesteld om de bewering van Oekraïne te ondersteunen dat het een aanzienlijk aantal Russische soldaten had gevangengenomen. In hun verklaringen vermengden de gevangenen de houten zinnen van het leiderschap van hun eigen land met de echt klinkende details van de vroege schermutselingen in het conflict.

Volgens de regels voor de behandeling van krijgsgevangenen volgens de Geneefse Conventies, moeten regeringen een krijgsgevangene beschermen tegen het worden van een “openbare curiositeit”, een term die soms wordt geïnterpreteerd als niet vertegenwoordigd in een openbare omgeving. De Russische soldaten zagen er uitgeput uit, maar vertoonden geen uiterlijke tekenen van mishandeling.

De opmerkingen van de gevangenen en het feit dat ze werden gepakt, ondersteunden de beschrijvingen van westerse militaire analisten en de regeringen van het Russische offensief, dat ernstige tegenslagen had geleden. Het overwicht van het Russische leger en zijn uitrusting zou deze trend echter kunnen keren.

“Eind 27 februari werd onze colonne aangevallen”, zei Pvt. Dmitry Gagarin van het Russische leger vertelde verslaggevers. “Mijn commandant brandde af en stierf. Ik vluchtte naar het bos en gaf me later over aan de lokale bevolking.”

Luitenant Kovalen zei dat hij had vernomen dat Rusland Oekraïne pas zou aanvallen op de avond voordat de konvooien van tanks in beweging kwamen, en dat soldaten in de rang van sergeant en lager niet was verteld waar ze heen gingen totdat ze de grens overstaken.

Alle gevangenen beschreven dat ze gevangen waren genomen nadat hun gepantserde konvooien op de weg waren overvallen, berichten die de bewering van Oekraïne ondersteunden dat zijn leger goed gebruik had gemaakt van door het Westen geleverde antitankwapens, zoals de in Amerika gemaakte Javelin-raket. Onafhankelijke analisten beschreven echter ook de meer alledaagse problemen van het Russische leger, waaronder logistiek gegrom en brandstoftekorten.

Luitenant Yarantsev, een Oekraïense officier, voert het bevel over wat hij beschreef als een mobiele groep van ongeveer 500 soldaten die met de Russen vochten bij de westelijke nadering van Kiev. Hij zei dat hun vooruitzichten drie dagen geleden werden versterkt toen ze Barrett 50 kaliber sluipschuttersgeweren ontvingen in een zending uit de Verenigde Staten.

Netjes en zwart, met lopen die zo lang zijn dat ze er bijna uitzien als speren, geweren uitgepakt en geïnspecteerd. Een sluipschutter, die weigerde zijn naam te geven, zei dat hij er een had afgevuurd tijdens een gevecht in de buitenwijken van Kiev.

Luitenant Yarantsev zei dat de soldaten zich meer op hun gemak voelden bij het kunnen bemannen in gebouwen dan in de velden of bossen. ‘Ik heb iets gemerkt van de oorlog’, zei hij. “Soldaten willen ergens zijn met mobiele telefoons en internet.”

Het gebouw waarin de soldaten zich hadden gevestigd, in een groene woonwijk van de stad, stond vol met dozen munitie. Er lagen twee handgranaten op de vloer naast de bank. De soldaten hadden een waterkoker en boden koffie aan. In de gang smeerde de soldaat de Kalasjnikovs in.

De gevechten naderen langzaam de hoofdstad. De Oekraïense minister van Defensie Oleksiy Reznikov zei zaterdag in een verklaring dat het primaire doel van de Russische troepen was om Kiev te omsingelen, in lijn met de tactieken die ze hadden gevolgd met kleinere steden zoals Mariupol aan de Zee van Azov, die nu is omsingeld. ontkoppelde warmte en elektriciteit.

De gevechten rond Kiev vinden meestal plaats in Irpin en Bucha, twee afgelegen steden in het noordwesten waar de omstandigheden somber zijn. De centrale straat in Bucha is nu verstopt met verbrande kaf van Russische pantserwagens, die in een hinderlaag werden vernietigd.

Stanislav Bobrytsky, een computerprogrammeur die in Irpin telefonisch werd betrapt, zei dat hij zijn appartement sinds dinsdag niet had verlaten. “Alle ramen trillen” van de explosies, zei hij. “Het is heel eng.”

Op een persconferentie in het centrum van Kiev weigerden aanwezige Russische veiligheidsfunctionarissen om met gevangengenomen Russische soldaten te spreken. Een moderator liep om de microfoon heen en bood verslaggevers de gelegenheid gevangenen te ondervragen.

Luitenant Kovalen zei dat hij het Russische volk aanspoorde om in opstand te komen en president Vladimir V. Poetin omver te werpen omdat de Russische leiding militaire officieren had misleid over de doelstellingen van de oorlog en een militair oefenmasker had gebruikt om zich voor te bereiden op de invasie.

De gevangenen zeiden dat ze niet wisten wat er met hen zou gebeuren na de persconferentie. Hoewel ze zeiden dat ze goed waren behandeld, was het een paar dagen na hun arrestatie niet duidelijk dat ze aan het douchen waren of schone kleren kregen aangeboden.

Maria Varenikova droeg een verslag bij vanuit Lviv, Oekraïne.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous post Mastercard en Visa schorten activiteiten in Rusland op
Next post Jonge Oekraïners vechten met pro-Russische trollen